Amenzi de 7.000 de lei, date de ITM Călărași pentru muncă la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călărași a efectuat, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 16  controale, din care 15 au fost pe muncă nedeclarată, patru angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 7.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 20 de controale, 14 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 4.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: agricultură, transporturi, comerț, lucrări de instalații electrice, fabricarea mobilei, silvicultură, întreținerea și repararea autovehiculelor etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a adeverințelor de vechime și a extrasului de Revisal;
  • angajatorul nu ține evidența corectă a orelor prestate de salariați cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului de muncă;
  • elementele privind contractul individual de munca (CIM) nu au fost transmise în REVISAL;
  • nu este actualizată evaluarea prin completarea cu riscurile psihosociale asupra sănătății lucrătorilor, în special stresul profesional, iar în planul de prevenire și protecție compus din masuri sanitare și organizatorice bazat pe evaluarea riscurilor, nu au fost introduse și măsurile privind prevenirea riscurilor psihosociale;
  • unitatea nu a emis decizii interne pentru: numirea lucrătorilor care trebuie să contacteze serviciile specializate în caz de pericol grav sau iminent de accidentare si numirea lucrătorilor care aplică măsurile de prim ajutor, măsurile de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor, în vederea eliminării stării de pericol grav și iminent de accidentare;
  • nu toate prizele erau inscripționate cu valoarea nominala a tensiunii de alimentare;
  • unitatea nu a depus la ITM Călărași lista cu substanțele periculoase utilizate și manipulate în incinta punctului de lucru, iar acestea nu erau depozitate într-un loc special amenajat, închis și semnalizat corespunzător.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*