
Primarul din Călărași, Marius Dulce, a anunțat că a atras patru milioane de euro pentru îmbunătățirea traficului rutier în municipiu.
„Începem în cel mai scurt timp montarea semafoarelor inteligente și crearea panoului de control al circulației.
Astăzi, împreună cu directorul general ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, Mirela Andreea Tache, directorul cabinetului directorului general al Agenției și consilier local, George Stoian, viceprimarul municipiului Călărași, în prezenta presei locale, am semnat contractul de finanțare”, a spus Marius Dulce.
Componenta de semaforizare inteligentă, prioritizare transport public și supraveghere video
Zona de intervenție acoperă 22 de locații semaforizate din municipiu, respectiv 19 intersecții și 3 treceri de pietoni cu buton, pe principalele artere din oraș, respectiv:
Prelungirea București, Str. București, Str. Grivița și Bulevardul Republicii.
Locațiile de amplasare intersecții semaforizate
str. Panduri – str. Prelungirea Bucuresti
str. Zavoiului – str. Prelungirea Bucuresti
str. Belsugului – str. Prelungirea Bucuresti
str. Stirbei Voda – str. Prelungirea Bucuresti
Cuza Voda – str. Prelungirea Bucuresti
str. Bucuresti – str. Eroilor
str. Bucuresti – str. Sloboziei
str. Bucuresti – str. Dobrogei
str. Bucuresti – str. I.L. Caragiale
Trecere pietoni cu buton
Cuza Voda – str. Grivita Intersectie semaforizata
str. Grivita – str. Eroilor Intersectie semaforizata
str. Grivita – str. Sloboziei Intersectie semaforizata
str. Grivita – str. 13 Decembrie Intersectie semaforizata
str. Grivita – str. Dobrogei Intersectie semaforizata
str. Grivita – str. I.L.Caragiale Intersectie semaforizata
Republicii – bd. N. Titulescu Intersectie semaforizata
Republicii – str. Cuza Voda Intersectie semaforizata
Republicii – str. Eroilor Intersectie semaforizata
Republicii – str. Sloboziei – str. 13 Decembrie Intersectie semaforizata
Republicii – str. Dobrogei Intersectie semaforizata
Sistemul integrat de management adaptiv al traficului are următoarele funcții principale:
– Adaptarea ciclurilor de semaforizare în funcție de numărul real de vehicule detectate, astfel încât să se asigure trecerea cât mai fluentă a acestora prin intersecție
– Asigurarea priorității pentru vehiculele de transport public prin locațiile semaforizate, prin modificarea timpilor de semaforizare, cu efecte asupra creșterii vitezei de circulație a vehiculelor de transport public, mai ales în zonele în care este amenajată și bandă dedicată pentru acestea
– Supravegherea video a tuturor locațiilor semaforizate a tuturor locațiilor incluse în sistem
Pentru realizarea acestor funcții, în locațiile semaforizate se asigură lucrări de instalare a automatelor de dirijare a circulației, a stâlpilor de semaforizare și a tuturor celorlalte echipamente locale ale sistemului:
o Semafoare vehicule (simple 109 buc și pe consolă -27 buc),
o Semafoare pietoni -156 buc
o Semafoare prim-vehicul -72 buc (semafoarele mici, montate la semiînălțime, pentru a crea o vizibilitate facilă pentru șoferul aflat la linia de stop)
o Semafoare flash intermitent (VID – verde intermitent pentru virajul la dreapta – 29 buc și GIP – galben intermitent pentru avertizare trecere pietoni la viraje – 43 buc)
o Dispozitive acustice pentru avertizare pietoni -156 buc
o Dispozitive push-button -14 buc (pentru solicitarea trecerii de către pietoni, în cele 3 locații în care sunt semaforizate treceri de pietoni; dacă nu este apăsat butonul, vehiculele au verde permanent pe direcția principală de deplasare)
o Cameră video mobilă – 42 buc
o Automat dirijare circulație -20 buc
o Echipamente comunicații între intersecții, precum și cu centrele de comandă și control (Switch date local și modul SF (FO) pereche -20 buc; Media convertor – 6 buc; Modul SFP (FO) de exterior -23 buc)
De asemenea, prin proiect se va realiza canalizația necesară pentru instalarea cablurilor de legătură între automatele de trafic și echipamentele din intersecție, precum și între automate de trafic și centrele de comandă și control.
Componenta de informare și recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare
Această componentă va include echipamentele:
o Camere LPR – 6 buc
o Panouri VMS (panou cu mesaj variabil)
instalate în cele 3 puncte principale de intrare/ieșire din municipiu:
– Vest – DN3D (Siderca)
– Est – Str. București (Dedeman)
– Nord – DN21 (Petrom)
Astfel, pe direcția de intrare în municipiu, în fiecare locație se va instala un panou cu mesaje variabile, pe care vor fi afișate informații de interes pentru participanții la trafic: zone cu lucrări, zone aglomerate, rute ocolitoare, după caz.
De asemenea, pe ambele direcții de mers, vor fi instalate camere LPR (recunoaștere automată a numerelor de înregistrare), prin intermediul cărora se va realiza nu doar un control al fluxurilor de vehicule, ci și posibilitatea alertării automate în cazul detectării unor vehicule suspecte sau neautorizate.
Prin proiect se va asigura amenajarea și echiparea a două centre de comandă și control, unul principal și unul de rezervă.
Centrul de Comandă si control Principal va fi instalat în clădirea de pe str. Mușețelului (noul sediu al Poliției Locale), iar centrul de comandă si control de rezervă, pe str. Progresului. (Primăria 2)
Be the first to comment