Acțiune de control în domeniul securității și sănătății în muncă în județul Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Călărași a desfășurat o amplă acțiune de verificare și control în primele trei trimestre ale anului 2023, pentru asigurarea respectării prevederilor de securitate și sănătate în muncă în sectoarele de hoteluri, facilități de cazare și restaurante. Scopul acțiunii a fost creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților cu privire la importanța respectării normelor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

Pe parcursul acestor acțiuni de control, s-au analizat cu atenție riscurile la care sunt expuși lucrătorii din bucătării, personalul de servire, dar și cei implicați în activitățile de curățenie și aprovizionare. Rezultatele controlului au relevat faptul că la nivelul județului Călărași au fost verificate un număr de 27 de unități.

Concluziile inspectorilor de muncă au evidențiat o serie de neconformități frecvent întâlnite:

  • Lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru toate locurile de muncă.
  • Nerespectarea periodicității verificării tehnice pentru centralele termice.
  • Nesemnalizarea tuturor riscurilor identificate la locurile de muncă.
  • Depozitarea necorespunzătoare a recipientelor cu produse și substanțe chimice utilizate pentru curățenie și igienizare.
  • Omiterea înregistrării examenelor medicale specifice pentru conducerea autovehiculelor în fișele de aptitudini ale lucrătorilor care conduc vehiculele societății.

În urma acestor constatări, au fost impuse măsuri corective și termene precise pentru remedierea deficiențelor identificate.

Pentru a preveni cu succes riscurile și pentru a asigura un mediu de muncă sigur și sănătos, este esențial ca atât angajații, cât și conducerea să se implice activ. Identificarea problemelor și sprijinul pentru implementarea măsurilor de prevenire trebuie să fie obiective comune. Această acțiune de control reconfirmă importanța angajamentului constant pentru aplicarea și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, contribuind astfel la creșterea calității mediului de lucru și la bunăstarea angajaților.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*