Acțiuni ale ITM Călărași pentru combaterea muncii la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectorii de muncă din Călărași au efectuat, în perioada 11 – 15 iulie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 37 de controale din care 34 au fost pe muncă nedeclarată, un angajator a fost sancționat. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 18 controale, 18 angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 19.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: comerț cu amănuntul al carburanților, agricultură, transporturi rutiere de mărfuri, comerț cu amănuntul al florilor și plantelor, activități de alimentație – catering, întreținerea și repararea autovehiculelor, construcții, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal;
  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în REVISAL;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetarea CIM, a adeverințelor și extraselor din REVISAL;
  • dosarele de personal erau incomplete;
  • unitatea nu a efectuat controlul medical periodic;
  • angajatorul nu a amenajat un spațiu pentru depozitarea ambalajelor, în care au fost ambalate produsele pentru protecția plantelor (PPP);
  • angajatorul nu a stabilit prin fișa postului atribuțiile si răspunderile ce le revin lucrătorilor în domeniul ssm;
  • instruirea lucrătorilor este efectuata în mod necorespunzător;
  • instrucțiunile proprii nu cuprind reglementări ssm pentru utilizarea concentratoarelor de oxigen.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*