Amenzi de peste 35.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă din Călărași

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, în prima săptămână a lunii martie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 25 de controale, din care 24 au fost pe muncă nedeclarată. Șase angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 12.000 de lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 30 de controale, în urma cărora 25 de angajatori au fost sancționați și au fost aplicate 37 de avertismente și amenzi, în valoare de 24.000 de lei.

Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activități de inginerie și consultanță tehnică, producția de energie electrică, alimentație publică, agricultură, transporturi, comerț, construcții, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a CIM, a adeverințelor de vechime și a extrasului de REVISAL;
  • nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal;
  • neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă (CIM);
  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului de muncă;
  • prizele electrice nu sunt inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare;
  • unitatea nu a luat măsuri pentru ca în timpul programului de lucru, în perioada cu temperaturi scăzute, temperatura din încăperile ce conțin posturi de lucru să fie adecvată organismului uman, ținându-se seama de metodele de lucru utilizate și de cerințele fizice impuse lucrătorilor;
  • în fișele de instruire individuală privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), nu este completat traseul de deplasare de la domiciliu la locul de munca si retur;
  • societatea a numit prin decizie lucrătorul care acordă primul ajutor dar nu face dovada instruirii lui de către o persoană competentă;
  • materialele igienico-sanitare din trusa de prim ajutor au termenul de valabilitate expirat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*