Asociația Forța Fermierilor: „Ministrul Agriculturii trebuie să se oprească din a juca alba-neagra cu soarta crescătorilor de animale!”

Asociația Forța Fermierilor consideră că premierul Florin Cîțu trebuie să știe situația dificilă în care se află crescătorii de bovine din România, care riscă să rămână, în acest an, cu o subvenție de la bugetul de stat de doar un euro, în condițiile în care toate celelalte state din UE își sprijină masiv zootehnia națională.

Pentru a-și recăpăta, „parțial”, încrederea în ministrul Oros, crescătorii de bovine din Asociația Forța Fermierilor îi solicită acestuia să adopte simultan cele două acte normative (hotărâre de guvern și ordin de ministru) care prevăd subvențiile pentru crescătorii de bovine, respectiv Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Ajutorul COVID. Doar în acest fel, fermierii vor avea garanția că sprijinul din bugetul Ministerului Agriculturii este la nivelul promisiunilor lui Adrian Oros.

„Înțelegem că pentru direcționarea unor sume către Ajutorul COVID este nevoie de acordul Comisiei Europene, prin urmare actul normativ respectiv nu poate fi adoptat imediat. Din acest motiv, îi propunem ministrului Agriculturii să amâne adoptarea hotărârii de guvern privind ANT până la momentul în care și al doilea ajutor poate fi adoptat, ca ambele măsuri să fie plătite simultan”, precizează reprezentanții asociației într-un comunicat de presă.

Ei susțin că, în cazul în care Guvernul va adopta doar ANT, au toate motivele să creadă că promisiunile lui Adrian Oros nu au însemnat decât o nouă păcăleală la adresa fermierilor și că Ajutorul COVID nu va fi acordat în acest an. Acest lucru va însemna că producătorii de lapte din România vor rămâne cu o subvenție din bugetul național de un euro pe cap de vacă. „Adică, practic, niciun sprijin”.

Totodată, membrii Asociației Forța Fermierilor, reamintesc că ministrul Adrian Oros a anunțat că Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), subvenție achitată de la bugetul de stat, va fi diminuată masiv pentru ca diferența de bani să fie transformată într-un ajutor financiar pentru contracararea efectelor economice ale pandemiei COVID. Motivul pentru care o parte dintre crescătorii de bovine au convenit asupra acestei soluții pentru „a ocoli” data de referință 2013 pentru plata ANT, care este obligatorie până în 2022, inclusiv. Această dată de referință, agreată cu Comisia Europeană, prevede că vor primi ANT toate animalele care erau în plată în 2013, indiferent dacă acestea se mai află, în prezent, în viață sau nu. Practic, o parte din crescătorii de animale luau bani pentru vaci care nu se mai aflau de mult timp în fermă. Începând cu 2023, data de referință va fi 2018. În acest fel, micșorarea sumelor pe ANT și direcționarea diferenței către un Ajutor COVID ar fi permis ca fermierii să primească bani exact pe animalele pe care le au acum. Cu condiția ca această împărțire a sumelor să nu fie o stratagemă a decidenților din Ministerul Agriculturii de a tăia, de fapt, banii crescătorilor de vaci.

„Situația este simplă pentru membrii noștri. Ministrul Oros trebuie să își arate buna-credință și să se asigure că se adoptă simultan cele două măsuri de sprijin, prin care se certifică că banii tăiați de la ANT se regăsesc, pe bune, în alt ajutor pentru fermieri. Asta îl rugăm și pe premierul Florin Cîțu, să fie alături de crescătorii de animale din România și să aibă o discuție cu ministrul Adrian Oros pentru a le demonstra fermierilor că intențiile Guvernului sunt serioase. În caz contrar, avem toate motivele să credem că fermierii crescători de vaci din România vor rămâne fără ajutorul COVID în acest an. Zootehnia este o componentă esențială a asigurării securității alimentare a României. Nu poți asigura securitatea alimentară națională cu cinci lei pe vacă, jucând alba-neagra cu soarta fermierilor români”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*