Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează, în perioada 24 – 28 februarie, Atelierele lui Mărțișor. Locul de desfășurare al atelierului de lucru este Secția de Etnografie și Artă populară, situată la parterul blocului Arcadia.

1 Martie marchează în fiecare an sărbătoarea Mărțișorului, acesta, fiind cel mai îndrăgit simbol al primăverii. La origini, mărțișorul, era simbolizat printr-o monedă de aur sau argint, la care se atașa o sfoară împletită din fire albe și roșii sau albe și negre. Mai târziu a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață, pentru ca în vremurile noastre el să fie reprezentat de mărgele colorate, ceramică ori flori.

În mod tradițional acesta se prinde în piept sau la mână, în zorii zilei, înainte de răsăritul soarelui. Mărțișorul este purtat de regulă, de întreaga comunitate a fetelor, mamelor și iubitelor, dar și de băieți în anumite regiuni ale țării, încredințați fiind că ei, purtătorii acestui gingaș obiect vor fi curați

ca argintul odată cu venirea primăverii și sănătoși pe tot parcursul anului.

Persoanele interesate să participe la atelier, sunt așteptate să se înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0746/051.267, persoană de contact Virginia Oană. Taxa de participare este de doi lei/ persoană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*