Dumitru Coarnă despre lipsa de implicare a statului în rezolvarea problemelor cauzate de secetă: „Divinitatea este singura soluție, în rest nu avem alte așteptări!”

Dumitru Coarnă, deputat Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, este de părere că, la ora actuală, statul încă nu face nimic pentru a ajuta agricultorii și fermierii cu problemele generate de secetă, care îi afectează cel mai mult pe fermierii și agricultorii din zona mică și medie.

El a declarat pentru Clnews că în județul Călărași problema de fond se pune la porumb, în mod special, calamitată în proporție de 80 la sută din lipsa apei și a sistemelor de irigații, „pe care le-am avut odinioară dar pe care nu am fost capabili cel puțin să le conservăm”.

„Acum, evident, suportăm această secetă, exacerbată de lipsa sistemelor de irigații. Nici statul român nu a făcut mare lucru în această privință, nici măcar în PNRR nu a fost prinsă o sumă de bani pentru asta, iar acum plătim un preț mare. (…) În ceea ce privește sistemul de irigații, fermierii și agricultorii au puține variante spre deloc. Am discutat cu mulți fermieri din zona aceasta mică și mijlocie care își pun acum chiar problema existenței fermelor respective, pentru că este posibil ca în toamnă să nu mai aibă posibilitatea de a reînființa culturile pentru sezonul următor. Există acest pericol major, generat nu doar de secetă și de lipsa irigațiilor, ci și de majorările excesive de prețuri la carburanți și energie. Toate aceste majorări care, cred eu, nu sunt justificate economic, îi afectează în primă fază pe micii fermieri”, susține parlamentarul.

Dumitru Coarnă spune că în ultimii ani statul nu a făcut nimic pentru a dezvolta acest sector și numai divinitatea a ajutat planurile agricole ale fermierilor români.

„Situația se va repeta și în sezonul viitor, așa cum se întâmplă de 30 de ani. Au fost perioade când Dumnezeu ne-a salvat, prin ploile pe care ni le-a trimis atunci când trebuia. Așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în anul agricol 2021, când a fost un an agricol bun pentru că Dumnezeu ne-a trimis cantitatea de apă necesară și atunci când a trebuit. Dacă seceta va fi la fel de profundă, în 2023 va fi o catastrofă. Sper să avem o toamnă și o iarnă cu precipitații care să regleze deficitul major de apă din sol. Divinitatea este singura soluție, în rest nu avem alte așteptări”, a explicat el.

În plus, potrivit deputatului de Călărași, Guvernul a majorat nejustificat și arbitrar prețurile la combustibil, energie și gaze, decizia fiind însă luată din afara țării, de „anumite cercuri de interese”, pentru a induce criza alimentară.

„Practic, la energie cred că avem cel mai mare preț din Europa: undeva la 471 de euro/ MWh. Este ceva extrem de greu de înțeles. Pentru că noi, slavă Domnului, încă avem energie pe care putem să o folosim în mod judicios și cu prețuri rezonabile. Practic, tema vine de undeva din afara țării, de a majora aceste prețuri, la energie, la combustibili ori gaze, tocmai pentru a induce această criză alimentară de care se tot discută acum. În opinia mea, este o criză alimentară concepută în anumite <<laboratoare>>. Nu este o criză alimentară obiectivă, ci una subiectivă, concepută de anumite grupuri care au alte interese decât cele pe care ni le dorim noi. Tot ceea ce se întâmplă din perspectiva majorării prețurilor este făcut de cercuri de interese care vor practic să ne ducă într-o stare de faliment”, susține Dumitru Coarnă.

El s-a arătat îngrijorat de situația românilor în viitorul apropriat, care pot ajunge, din cauza majorărilor de prețuri, precum locuitorii din Sri Lanka, extrem de sărăciți.

„Problema este la Guvern, deci trebuie reacționat direct acolo. Prin proteste, prin presiune publică… Vedeți ce se întâmplă la Amsterdam, la Roma, în Germania și în alte părți ale Europei… S-ar putea să se ajungă chiar la o situație ca în Sri Lanka, dacă nu gestionăm în mod corespunzător problemele pe care le avem astăzi în România, care sunt în mare parte probleme subiective, artificial create. Este posibil ca în februarie, martie 2023 să fim undeva alături de cetățenii din Sri Lanka: extrem de sărăciți, încât să ne scoată foamea din case. Mai ales că peste iarnă, energia fiind atât de scumpă, foarte puțin își vor mai permite să-și încălzească locuințele”, a mai declarat Dumitru Coarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*