Exponatul lunii februarie la Muzeul Dunării de Jos din Călărași: picioare „calapod”

Exponatul lunii februarie la Muzeul Dunării de Jos din Călărași: picioare „calapod”. FOTO afiș

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna februarie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, două piese denumite sugestiv picioare „calapod”.

În colecția de Arheologie Generală a Muzeului Dunării de Jos, printre alte vestigii arheologice preistorice, se găsesc și o serie de obiecte de acest tip, atribuite culturii Gumelnița. Comunitățile gumelnițene de la nord de Dunăre au realizat o serie de piese din lut care sugerează piciorul uman, o formă rară a plasticii antropomorfe.

Cele două obiecte la care vom face referire în continuare provin din așezarea gumelnițeană „Măgura Cunești”, județul Călărași, ca urmare a unor descoperiri întâmplătoare, datorate unor lucrări agricole.

Unul dintre picioarele „calapod”, sugerează laba piciorului drept, este realizat dintr-o pastă de proastă calitate, de culoare cenușie, are o stare bună de conservare, iar la partea superioară prezintă un orificiu ce traversează orizontal piesa. Celălalt picior „calapod”, sugerează laba piciorului stâng, este confecționat dintr-o pastă de proastă calitate, de culoare cenușie, are stare bună de conservare și a fost reîntregit la partea superioară.

Cele două piese, care par a fi fost „pereche”, au caracteristici comune, prezentând, de asemenea, și aceleași dimensiuni: lungime 153 mm, lățime 68 mm și o înălțime de 106 mm. Din perspectiva interpretării acestora, unii arheologi afirmau că reprezentările piciorului uman din aria culturii Gumelnița au legătură cu simbolurile purității, puterii și prezenței divinității. Prezența lor în locuințe, precum și perforația lor (care le-a permis să fie suspendate în diverse locuri) ar putea sugera o divinitate care avea rolul de a proteja casa.

Cele două obiecte vor fi expuse la Secția Arheologie a muzeului pe tot parcursul lunii februarie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*