Firma familiei senatorului PSD Nicușor Cionoiu, contracte de peste jumătate de milion lei cu Consiliul Județean Călărași, fără licitație, în primele 5 luni din 2021

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și Nicușor Cionoiu, senator PSD de Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și Nicușor Cionoiu, senator PSD de Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Consiliul Județean Călărași, condus de Vasile Iliuță poate fi numit un “campion” al achizițiilor directe în județ. Firma ZMC Trading SRL, care până nu demult i-a aparținut senatorului PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu, a fost aleasă pentru mai multe lucrări. Acum firma este a fiului lui Cionoiu, dar contractele semnate cu instutuțiile din județul Călărași sunt încheiate în aceeași mare măsură.

Cea mai mare achiziție a fost una directă și a avut loc pe 24 martie 2021. La acea dată, Consiliul Județean Călărași a publicat un anunț pe platforma SICAP prin care căuta o firmă de construcții pentru mai multe lucrări de reparații generale și renovare la Punctul de trecere a Frontierei Călărași.

Nici două zile mai târziu, aleasa a fost compania ZMC Trading SRL cu sediul pe strada Independenței din Călărași.

În conformitate cu anunțul publicat de CJ Călărași, contractul era pentru următoarele lucrări. Formularea este exact cea din anunțul de achiziție:

  • “Reparatii fatada cladire birouri (curatare suprafata, reparatii tencuieli, vopsitorie exterioara cu vopsea lavabila, etansare rosturi, refacere pardoseala exterioara gresie);
  • Refacere semne distinctive cu denumirea Punctului de trecere a frontierei Calarasi, montarea de litere volumetrice; Refacere marcaje rutiere;
  • Inlocuire indicatoare rutiere;
  • Vopsitorie confectii metalice copertine;
  • Reparatii invelitoare si jgheaburi copertine;
  • Executare platforma din beton pentru pentru depozitare pubele deseuri menajere;
  • Inlocuire corpuri de iluminat exterior perimetral si in zona copertinelor.”

Termenul de realizare a lucrărilor era de maxim 4 luni de la momentul emiterii Ordinului de Începere de către Beneficiar, iar garanția oferită de furnizorul acestor servicii și lucrări era de 12 luni.

Suma cerută de firma prestatoare: 416.318 lei + TVA Vorbim de jumătate de milion lei oferiți fără licitație. Limita maximă pentru achiziții directe de lucrări este de aproximativ 450.000 lei, așadar achiziția nu poate fi considerată ilegală din punct de vedere al Legii Achizițiilor Publice.

Nicușor Cionoiu, “senatorul” lucrărilor publice

ZMC Trading SRL este o firmă înființată de Nicușor Cionoiu, Tăsel Mileanu și Zanfir Floarea la 29 septembrie 2010. În anul 2016, Zanfir se retrăgea din acționariat, iar Cionoiu și Mileanu deveneau singurii asociați.

În prezent, compania este deținută de Cristian Georgian Cionoiu (fiul senatorului) și Tăsel Mileanu, fiecare cu câte 50% din acțiuni. Firma avea, în 2020, 112 angajați și o cifră de afaceri de 40,7 milioane lei.

De altfel, ZMC Trading are succes în rândul instituțiilor locale din județul Călărași, chiar dacă senatorul PSD Nicușor Cionoiu nu mai este acționar. În fiecare lună, firma este aleasă de instituțiile și Primăriile din județ pentru diferite lucrări, închirieri de utilaje sau furnizare de materiale de construcții.

Printre clienții ZMC Trading SRL din anul 2021 se numără: Primăria Dorobanțu, Ecoaqua Călărași, dar și Primăriile Dichiseni, Ștefan Vodă, Dragoș Vodă, Chirnogi, Chiselet, Grădiștea sau Ciocănești. În trecut, aceeași companie a efectuat lucrări și pentru Primăria Călărași, condusă, în prezent, de Marius Dulce.

Consiliul Județean – condus de Vasile Iliuță – patru contracte cu firma familiei Cionoiu, în 2021

Consiliul Județean Condus de Vasile Iliuță nu este la prima achiziție directă făcută de la ZMC Trading SRL. Pe 18 martie 2021 aceeași firmă câștiga un contract de 27.880 lei tot pentru reparații curente la Punctul de Frontieră Călărași. Pe 7 ianuarie, un contract de 67.906 lei era încheiat cu ZMC Trading, iar pe 5 ianuarie, compania era desemnată câștigătoarea unei noi achiziții în valoare de 80.449 lei.

Această ultimă achiziție a Consiliului Județean Călărași era pentru reparațiile grupurilor sanitare de la etajul 2 în foaierul Centrului de Cultură și Creație Călărași.

Totalul celor 5 luni de contracte între firma familiei Cionoiu și Consiliul Județean Călărași depășește 592.000 lei + TVA.

Cristian Cionoiu (fiul) și Nicușor Cionoiu (tatăl), pe șantier, în preajma alegerilor parlamentare din 2020. FOTO Facebook
Cristian Georgian Cionoiu (fiul) și Nicușor Cionoiu (tatăl), pe șantier, în preajma alegerilor parlamentare din 2020. FOTO Facebook

Nicușor Cionoiu, contribuție de 133.800 la campania electorală a PSD

Primul acționar al ZMC Trading SRL este actualul senator PSD de Călărași. El a candidat în anul 2020 la Consiliul Local Călărași, dar ulterior a preferat să meargă în Parlament.

Nicușor Cionoiu avea, în 2020 mai multe terenuri în suprafață totală de 5,70 hectare și 5 locuințe în Călărași și București. Înainte să fie candidat la Consiliul Local Municipal Călărași, Cionoiu a fost angajat la ZMC Trading SRL și a încasat un venit anual de 50.000 lei (în 2019) și 51.305 (în 2020), dar și dividente de 95.000 lei. Conform declarației de avere, Cionoiu a contribuit cu suma de 133.800 lei la campania electorală a PSD din anul 2020. Un calcul simplu arată că 91% din banii încasați de Cionoiu în 2020 s-au dus la partid.

Senatorul PSD este căsătorit cu Lenuța Cionoiu, șefa serviciului Buget Contabilitate din cadrul Serviciului Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ din Primăria Călărași.

Nicușor Cionoiu a semnat 6 inițiative legislative de când a devenit parlamentar. Una dintre acestea privește modificarea Legii Achizițiilor Publice.

În campania electorală, Vasile Iliuță era cel care îi susținea campania lui Nicușor Cionoiu chiar prin intermediul firmei de contrucții amintite în acest articol. Iată clipul electoral difuzat în noiembrie 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*