FOTO Proiectil neexplodat, de calibru 120mm, descoperit într-o gospodărie din localitatea călărășeană Șoldanu

Proiectil asanat de specialiștii ISU Călărași. FOTO ISU Călărași
Proiectil asanat de specialiștii ISU Călărași. FOTO ISU Călărași

Un bărbat din comuna Şoldanu a descoperit un proiectil exploziv de calibru 120 mm (muniţie rămasă neexplodată) în timp ce efectua lucrări în propria gospodărie.

Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt şi a înlăturat pericolul.

În data de 9 octombrie, ora 10.22, un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi s-a deplasat pe raza comunei Şoldanu, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul unui proiectil exploziv de calibru 120 mm (aceasta reprezentând muniţie din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale).

Respectivul element de muniţie rămasă neexplodată a fost descoperit de către un cetăţean în timp ce efectua lucrări în propria gospodărie.
Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, acesta a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.

Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au intervenit cu promptitudine cu o autospecială pirotehnică şi au ridicat elementul de muniţie rămasă neexplodată, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Recomandări pompierilor de la ISU Călăraşi

“Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi la numărul de urgenţă 112”, a explicat plutonier adjutant şef Ştefan-Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri:

  • să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite;
  • să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite;
  • să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite;
  • să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*