ITM Călărași acționează împotriva muncii nedeclarate și pentru respectarea drepturilor salariale și a securității în muncă

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat o serie de controale riguroase în perioada 12 – 18 iunie, în încercarea de a combate munca nedeclarată și de a asigura respectarea prevederilor legale privind relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă.

În cadrul acestor acțiuni de control, inspectorii au efectuat un număr impresionant de 42 de verificări în diverse domenii de activitate, inclusiv producție, depozitare și comercializare a carburanților auto, învățământ, creșterea animalelor, construcția de nave și structuri plutitoare, agricultură, comerț, construcții, coafură și alte activități de înfrumusețare, operațiuni de mecanică generală, brutării și patiserii, activități de asistență stomatologică și multe altele.

În ceea ce privește relațiile de muncă, s-au desfășurat 41 de controale axate pe identificarea muncii nedeclarate. Ca rezultat, cinci angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare totală de 4.000 de lei. Inspectorii au descoperit mai multe neconformități, cum ar fi nerespectarea negocierii și acordării sporului pentru repausul săptămânal, absența evidenței orelor de muncă și neacordarea drepturilor salariale.

În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, s-au efectuat 21 de controale, în urma cărora 17 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate 35 de avertismente și amenzi în valoare de 15.000 de lei. Printre neconformitățile constatate s-au numărat nerespectarea programării concediilor de odihnă, neactualizarea documentului privind protecția împotriva exploziilor și neanunțarea stării de graviditate a unei salariate și nerealizarea raportului de evaluare a riscurilor corespunzător.

Pentru fiecare problemă identificată, au fost dispuse măsuri specifice și termene precise de remediere.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*