Muzeul Dunării de Jos îi invită pe călărășeni la Atelierele lui Mărțișor

Muzeul Dunării de Jos îi invită pe călărășeni la Atelierele lui Mărțișor

Muzeul Dunării de Jos Călărași îi invită și în acest an pe călărășeni să-i fie oaspeți la primele sărbători ale primăverii, marcate de Dragobete și Mărțișor.

Sărbătoarea Dragobetelui sau Logodnicul păsărilor, așa cum este cunoscută în tradiția populară, este desprinsă din mitologie unde protagonistul este fiul babei Dochia, protectorul păsărilor și al animalelor, dar în același timp, un bărbat chipeș și iubăreț care săruta tinerele fete întâlnite prin lunci ori prin pădurile desfrunzite. Este considerată o sărbătoare a iubirii, dar și a renașterii întregii naturi. Se spune, că în această perioadă fetele tinere culegeau primii ghiocei și viorele, ori alte flori răsărite de sub stratul de zăpadă, pe care le păstrau la icoane și ulterior le foloseau în descântecele de dragoste.

Sărbătoarea mărțișorului este legată tot de Baba Dochia. Legenda spune că mergând ea cu oile la munte, a luat cu sine și un caier de lână, torcând un fir roșu și unul alb, pe care le-a unit, simbolizând funia anului.

Astfel, în zilele de 24, 26 februarie și 1 martie, la Secția Arheologie a muzeului din strada 1 Decembrie 1918 (demisolul Consiliului Județean Călărași), se vor desfășura Atelierele lui Mărțișor, ateliere de lucru, unde participanții vor realiza propriile mărțișoare.

Programul se va desfășura între orele 09.00 – 12.00, pentru zilele de 24 februarie și 1 martie, și între orele 09.00 – 13.00, pentru ziua de 26 februarie.

  • Programările se fac la numărul de telefon 0746.051.267.
  • Grupurile vor cuprinde maxim 20 persoane.
  • Preț participare: 2 lei/persoană/atelier.

Datorită contextului epidemiologic actual, activitățile se vor derula respectând condițiile impuse de pandemia de Covid-19. Toți participanții vor păstra o distanță de cel puțin un metru față de celelalte persoane și vor purta mască de protecție. Muzeul va pune la dispoziția participanților doar materiale dezinfectante. În același timp, nu vor putea participa la activități persoanele care prezintă febră, tuse sau rinoree.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*