O statuetă antropo-zoomorfă veche de 6.000 de ani, exponatul lunii iunie la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna iunie o piesă antropo-zoomorfă foarte interesantă și rară în același timp: Statuetă Antropo-Zoomorfă.

Este vorba despre o piesă descoperită în situl Măriuța-La Movilă, comuna Belciugatele. Figurina a fost atribuită comunităților gumelnițene care au locuit pe malul Mostiștei cu circa 6.000 de ani în urmă. Este realizată din lut și întruchipează o pasăre cu cap de om. A fost descoperită întâmplător în 2005, în zona cimitirului eneolitic. Se pare că în aria de răspândire a comunităților gumelnițene se cunosc doar câteva astfel de statuete cu atribute mixte pasăre – om, dar nici una dintre acestea nu este identică cu cea descoperită în situl gumelnițean de la Măriuța-La Movilă.

Figurina are înălțimea de 9,1 cm și o lățime de 5,5 cm. Este completă și se află într-o stare bună de conservare.

Din punct de vedere morfologic, capul figurinei este tipic pentru statuetele antropomorfe gumelnițene, cu lobii urechilor bine ilustrați, ce prezintă câte trei perforații pe fiecare dintre ei, nasul poziționat central, ochii sunt reprezentați prin incizii, iar gura este sugerată printr-o incizie asemănătoare literei “V”.

În ceea ce privește corpul figurinei, acesta întruchipează o pasăre în poziție ”în picioare”. Corpul, cu o formă alungită, prezintă o proeminență în partea din față, pe piept, care este un atribut specific pentru reprezentările antropomorfe. Partea posterioară a corpului este alungită, sugerând coada unei păsări. Picioarele nu sunt reprezentate. Partea inferioară a figurinei este o extensie cilindrică a corpului, formând un piedestal. La bază, prezintă extensii în formă de petală, care asigură stabilitatea figurinei. Figurina nu prezintă elemente sexuale și nu are decor.

Statueta face parte din patrimonial cultural național, fiind clasată în categoria Tezaur, și poate fi admirată la Secția Arheologie a muzeului de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*