Tradiții de Crăciun în Bărăgan la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prin Secția Etnografie și artă populară, se pregătește să întâmpine sărbătorile de iarnă cu un program de frumoase colinde românești.

Manifestarea culturală intitulată „Tradiții de Crăciun în Bărăgan”, se va desfășura marți, 20 decembrie, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului, situat în strada Progresul, nr. 4. În calendarul bisericesc, în această zi este pomenit și cinstit Sfântul Ignatie Teoforul, prilej cu care vom prezenta tradițiile legate de sărbătoarea Ignatului.

„Această zi reprezintă în tradiția românească ziua în care se taie porcul, a cărui carne va fi ulterior sortată și din care se vor prepara specialitățile ce vor fi consumate de Crăciun. Cu acest prilej adresăm invitația, tuturor celor care doresc să ia parte la acest eveniment, să ni se alăture”, au transmis reprezentanții instituției.

După datina străbună, țăranul român, începând din ziua aceasta, pornea pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, încheind ultimele treburi prin ogradă, curățind adăposturile animalelor, gospodinele se îndeletniceau cu treburile casei, iar tinerii și copiii repetau de zor colindele de Stea, de Moș Ajun, de Plugușor, de Sorcova.

„Asemenea bunilor gospodari, și noi, Muzeul Dunării de Jos, ne pregătim să întâmpinăm grupurile de colindători care ne vor trece pragul. Obiceiul colindelor de iarnă, împreună cu întreaga suită de practici, datini și tradiții reprezintă un real tezaur românesc moștenit de la bunii și străbunii noștri de care ne bucurăm de la mic la mare. Da, mai ieri, noi eram cei ce colindam pe ulițele satelor, iar astăzi, copiii și nepoții noștri sunt cei care ne vestesc Nașterea Pruncului Iisus Hristos”, au mai precizat sursele citate.

În această perioadă a sărbătorilor de iarnă oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu, chiar și natura îmbracă veșmântul alb de sărbătoare, veselia, bucuria este întâlnită la tot pasul, cerul plin de stele pare că coboară pe pământ iar glasurile cristaline ale copiilor străbat văzduhul și urcă către cer. Inimile oamenilor se deschid cu ușurință, devin mai buni, mai darnici și mai atenți la nevoile celor din jurul lor.

Așadar, manifestarea culturală „Tradiții de Crăciun în Bărăgan”, are menirea, pe de o parte, de a continua tradițiile românești din perioada sărbătorilor de iarnă și, de cealaltă parte, de a dărui grupurilor de colindători un strop de bucurie, oferindu-le pachete cu dulciuri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*