Zeci de controale efectuate săptămâna trecută în județul Călărași pentru depistarea muncii la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectorii de muncă din Călărași au efectuat, în cursul săptămânii trecute, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași, au fost efectuate 29 de controale în domeniul relațiilor de muncă, în urma cărora au fost sancționați trei angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 27 de controale, iar 22 de angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 14.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: lucrări de instalații electrice, protecție și pază, panificație, activități ale centrelor de fitness, construcții, comerț, agricultură, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

 • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
 • neacordarea drepturilor salariale;
 • angajatorul nu ține evidența orelor prestate de salariați cu ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
 • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
 • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare CIM, a adeverinței de vechime și extrasului REVISAL;
 • nerespectarea termenelor de transmitere în REVISAL a elementelor CIM (modificări, suspendări);
 • societatea nu a semnalizat cu toate dispozitivele locurile de muncă în care pot apărea atmosfere explozive;
 • nu toate prizele sunt inscripționate cu valoarea nominala a tensiunii de alimentare;
 • necomunicarea evenimentului la inspectoratul teritorial de muncă în termenul prevăzut de lege;
 • nepermiterea accesului în incinta societății, a inspectorilor de muncă;
 • spațiul destinat desfășurării activităților la punctul de lucru era supraaglomerat (inclusiv datorită depozitării materiei prime).

Totodată, ITM Călărași are în derulare și campania națională în domeniul construcțiilor, acțiuni de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă, din întreprinderile mici, ș.a.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*