
În ultima ședință a Consiliului Local municipal Călărași, desfășurată pe 26 iunie 2025, consilierii locali au aprobat proiectul cu titlul „Îmbunătățirea transportului public de călători în municipiul Călărași și creșterea performanțelor acestuia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului și monitorizare video, bazat pe instrumente inovative și eficiente”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Proiectul vizează promovarea mobilității urbane durabile prin implementarea unui sistem inteligent de trafic management și monitorizare, bazat pe instrumente inovative si eficiente pentru reducerea poluării în Municipiul Călărași.
Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea eficienței și atractivității transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor săi de parcurs, a transferului către acest mod de deplasare de la transportul privat cu autoturisme, dar și creșterea siguranței tuturor participanților la trafic, în principal a celor mai vulnerabili (pietoni și bicicliști).
De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea emisiilor de echivalent CO2.
Obiectivele specifice ale proiectului
- Modernizarea și extinderea sistemului de management al traficului în locații semaforizate (intersecții și treceri de pietoni cu buton) din Municipiul Călărași, prin implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului, în vederea creșterii fluenței de circulație a vehiculelor rutiere și scăderea poluării și emisiilor GES și a tuturor participanților la trafic în general.
- Creșterea performanțelor transportului public și a cotei modale a acestui mod de transport, prin implementarea funcției de prioritizare a vehiculelor de transport public în locațiile semaforizate.
- .Instalarea unui Centru de comandă și control integrat și a unui Centru de comandă și control de rezervă, pentru comanda centralizată a tuturor sistemelor instalate (management trafic, prioritizare vehicule de transport public, supraveghere video, identificare automată a numerelor de inmatriculare, informare participanti la trafic).
Valoarea totală a proiectului este de 20.243.204,67 lei (inclusiv TVA). Contribuția de 2% din valoarea eligibilă este de 404.864,11 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.
Sumele însemnând cheltuieli conexe și neeligibile ce pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul local. De asemenea, sumele reprezentând cheltuielile de mentenanță, întreținere ale proiectului pe întreaga perioadă de durabilitate se vor suporta de către beneficiar.
Proiectul a intrat în etapa de precontractare.
Be the first to comment