Amenzi de 2.000 de lei, pentru munca la negru, aplicate de inspectorii ITM Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, între 09 și 13 ianuarie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: comerț, agricultură, administrație, creșterea pasărilor, activități de curățenie, confecții, restaurante, etc.

Potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 18 controale din care 17 controale pentru muncă nedeclarată, un angajator a fost sancționat și s-au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat nou controale și șapte angajatori au fost sancționați. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • programul de lucru nu era stabilit în contractual individual de muncă (CIM);
  • nu se respecta repausul săptămânal;
  • nu era stabilit în contractual individual de muncă (CIM) data plății salariului;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a adeverințelor de vechime și a extrasului de REVISAL;
  • evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională nu cuprindea locul de muncă: „muncitor necalificat în agricultură”;
  • tematica de instruire periodică pentru operatorul de date nu cuprindea instrucțiuni proprii (IP) SSM- manipulare, transport, depozitare mase;
  • instrucțiunile proprii nu cuprind reglementări ssm pentru activitățile de curățenie/intreținere spații exterioare;
  • planul de prevenire și protecție, rezultat în urma evaluării riscurilor, nu era reactualizat pe anul în curs.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*