Amenzi de 20.000 de lei, aplicate de ITM Călărași pentru munca la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, în perioada 21 – 26 februarie, ITM controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Potrivit ITM Călărași, acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activități juridice, activități protecție și gardă, comerț, transporturi, agricultură, depozitări, construcții, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • neîncheiere în formă scrisă a CIM;
  • angajatorul nu ține evidența orelor prestate de salariați cu ora de începere și de sfârșit de program;
  • neacordare drepturi salariale;
  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • angajatorul nu a identificat riscurile specifice condițiilor de contaminare epidemiologică și nu a actualizat documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea și sănătatea angajaților la noile condiții de desfășurare a activității, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
  • nu s-au întocmit instrucțiuni proprii SSM pentru deplasarea lucrătorilor de la domiciliu la locul de munca și invers.

Au fost efectuate 38 de controale în domeniul relațiilor de muncă, au fost sancționați șase angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 33.000 de lei, din care 20.000 de lei au fost pentru muncă nedeclarată. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 15 controale, 12 angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*