Amenzi de 20.000 de lei, aplicate de ITM Călărași pentru munca la negru

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Inspectorii de muncă din Călărași au efectuat, în perioada 25 – 29 octombrie, controale în următoarele domenii de activitate: creșterea bovinelor și caprinelor, comerț, agricultură, exploatarea forestieră, transporturi, construcții, asistență medicală, pază și protecție, curierat, alte domenii de activitate.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași, în urma controalelor efectuate, au fost depistate mai multe deficiențe:

  • neîncheierea în forma scrisă a CIM;
  • angajatorul nu face dovada înmânării unui exemplar din CIM salariatului;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • neplata concediului de odihnă la încetarea activității;
  • a fost numită prin decizie persona care acordă primul ajutor lucrătorilor, dar nu a fost instruită în acest sens;
  • căile de acces sunt îngustate datorită depozitării necorespunzătoare a ambalajelor;
  • nu se poate face dovada reinstruirii lucrătorilor cu privire la noile riscuri reprezentate de infectarea cu SARS COV 2.

Rezultatul controalelor:

  1. inspectorii de muncă din cadrul compartimentului relații de muncă – au verificat 34 de angajatori, 5 au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 24000 de lei, din care pentru muncă nedeclarată 20000 de lei. Au fost dispuse 43 de măsuri cu termene precise de rezolvare.
  2. inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă – au efectuat 24 de controale, 14 angajatori au fost sancționați. Pentru remedierea deficientelor s-au aplicat 31 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

În continuare se acordă prioritate acțiunilor de comunicare a scrisorilor de informare către angajatorii care prestează activitate în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate sau subdeclarate și verificarea modului de respectare a Legii nr.55/2020, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu COVID – 19.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*