Atelier demonstrativ de încondeiat ouă la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Atelier de creație dedicat Sărbătorilor Pascale, la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează, în perioada 3 – 7 aprilie, Atelierul demonstrativ de încondeiat ouă. Locul de desfășurare al atelierului de lucru este Secția de Etnografie și Artă populară, situată la parterul blocului Arcadia, din strada 1 Decembrie 1918.

Încondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată cu precădere în zona Bucovinei, în Banat și în Oltenia. Acest meșteșug a fost transmis de la o generație la alta, de la mamă la fiică și reprezintă o mărturie vie că datinile, credințele și obiceiurile pascale, definesc, alături de alte valori ale culturii spirituale una din particularitățile poporului român.

În perioada prepascală, în semn de prețuire a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, femeile, din aceste locuri brăzdate de istorie, tradiție și sărbătoare, trudesc ore întregi pentru realizarea unui ou încondeiat în care se regăsesc, pe lângă simbolurile religioase, și acelea care desemnează trăinicia neamului, pe baza poveștilor și a povestirilor.

„Tinerele doamne Bosînceanu Vasilica și Aneci Marinela – creatoare populare din Bucovina, din localitățile Paltinu și Vatra Moldoviței, vor poposi la Călărași, în această perioadă, pentru a ne împărtăși din poveștile aflate de la bunicile lor, huțule, dar și pentru a ne demonstra modul de încondeiere a ouălor. Motivele tradiționale pe care, acestea, le redau de obicei, pe coaja oului sunt: spicul grâului, crucea – simbolul creștinătății, frunza de stejar, coarnele berbecului, grebla, steaua, creasta cocoșului și cărarea rătăcită”, spune Virginia Oană, șef birou în Secția de Etnografie și Artă populară.

Simbolistica ouălor diferă și în funcție de paleta cromatică utilizată la ornamentarea lor. De exemplu, roșul semnifica viața, negrul, fertilitatea, galbenul, care reprezintă nuanța aurului aduce bogăția, iar albastrul este simbolul apei. Și elementele grafice prezente pe suprafața ouălor au o însemnătate;

astfel, liniile duble reprezintă eternitatea, cele ondulate transmit ideea de puritate, în timp ce liniile drepte verticale reprezintă viața, iar cele orizontale – moartea.

„Organizăm atelierul de încondeiat ouă, la Muzeul Dunării de Jos Călărași, cu intenția de a-i determina pe călărășeni, să îndrăznească, să încerce, să vină și să folosească chișița – instrumentul de <<scris>> ouăle, ceara de albine, să afle lucruri noi privind tehnica de lucru, și să înțeleagă semnificația simbolurilor care apar pe coaja oului. Sunt invitați să ia parte la aceste demonstrații, cu mic cu mare, indiferent de vârstă sau preocupare”, a precizat Virginia Oană.

Întâlnirea la muzeu, va fi un prilej de relaxare, de realizare a unor creații originale și totodată de aflarea unor povești legate de acest obicei. De asemenea, participanții, pot achiziționa ouă încondeiate, de la standul cu vânzare, lucrate de însăși doamnele bucovinence din Paltinu, acolo unde se încondeiază ouă tradiționale și ouă cu ceară în relief, cunoscute și sub denumirea de ouă comerciale sau ouă cu bobițe. Cele tradiționale sunt cu motive vechi cum ar fi plugul, grebla, coarnele berbecului, calea rătăcită, crucea, trifoiul, ștergarul bucovinean, lucrate în culorile specifice acestui sat, galben, roșu și negru. Cele comerciale sunt cu motive abstracte, folosindu-se o diversitate de culori, și sunt lucrate prin așezarea succesivă de straturi de ceară colorată.

„Fiecare ou achiziționat aduce bucurie pentru sufletul celui ce l-a ales, dar și pentru cei ce-l vor primi în dar, în zi de sfântă sărbătoare”, mai spune Virginia Oană.

Persoanele interesate să participe la atelier, sunt așteptate să se înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0746/051.267, persoana de contact: Virginia Oană. Taxa de participare este de doi lei/ persoană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*