Atelierele lui Mărțișor, la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează, în perioada 22 – 25 și 28 februarie, Atelierele lui Mărțișor. Cei interesați să participe la atelier sunt așteptați la Secția Arheologie a muzeului, între orele 09.00 – 12.00.

Azi, mărțișorul se poartă toată luna martie, iar apoi, conform tradiției, este prins de ramurile unui pom fructifer, crezându-se că va aduce belșug în casă. În același timp, există obiceiul de a-ți pune o dorință, existând credința că aceasta se va îndeplini în viitorul apropiat.

În Transilvania, mărțișoarele se pun la uși, ferestre sau la coarnele animalelor domestice, considerându-se că pot „speria” duhurile rele. În Banat, Moldova și Bucovina, fetele oferă mărțișoare băieților, pe care le confecționează personal. În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Datorită contextului epidemiologic actual, activitățile se vor derula respectând condițiile impuse de pandemia de COVID-19. Participanții vor păstra o distanță de cel puțin un metru față de celelalte persoane și vor purta mască de protecție. Muzeul va pune la dispoziția participanților doar materiale dezinfectante. În același timp, nu vor putea participa la activități persoanele care prezintă febră, tuse sau rinoree. Înscrierile se fac la tel. 0726220908; persoana de contact: Andreea Parnic. Taxa de participare: 2 lei/persoană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*