Avioanele americane F-15E Strike Eagle au sosit la Baza 86 Aeriană Borcea

Aeronavele F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea. FOTO: Forţele Aeriene Române

Pentru cea de-a doua dislocare înaintată din Operațiunea Castle Forge, avioanele americane F-15E Strike Eagle au sosit în România la Baza 86 Aeriană Borcea, unde s-au antrenat împreună cu Forţele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Canadiene. Pe lângă antrenamentele combinate și schimbul de experiență între forțele aeriene NATO, integrarea aliată a inclus și prezența navelor USS Porter (DDG-78) și USS Mount Whitney LCC 20, care efectuează misiuni de patrulare în Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA în România, avioanele americane de vânătoare F-15E Strike Eagle din Escadrila 336 de Vânătoare, Grupul 4 de Vânătoare, de la Baza Forțelor Aeriene Seymour Johnson din Carolina de Nord au finalizat a doua dislocare înaintată din cadrul Operațiunii Castle Forge, exercițiul principal care ilustrează conceptul de Agile Combat Employment al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și din Africa și care reunește aliații și membrii NATO pentru a demonstra o prezență credibilă și sigură în regiunea Mării Negre.

În perioada 30 octombrie – 6 noiembrie, avioanele F-15E au fost dislocate din nou de la baza aeriană Larissa din Grecia la bazele aeriene Graf Ignatievo din Bulgaria și Borcea din România, unde au simulat proceduri de deschidere a unor aerodromuri și conceptul de Agile Combat Employment. Pe lângă antrenamentele combinate între forțele aeriene ale NATO, integrarea aliată s-a extins pentru a include și Flota a Șasea a Forțelor Navale ale Statelor Unite. Avioanele Strike Eagle au protejat intrarea în Marea Neagră a navelor USS Porter și USS Mount Whitney, care efectuează misiuni de patrulare de rutină în zonă. În misiunea la care a participat nava USS Mount Whitney, avioanele de vânătoare americane au făcut echipă cu avionul grecesc EMB-145 și avionul turcesc E-7T, care au asigurat supraveghere aeriană și misiuni de comandă și control. Această convergență a integrării aliate demonstrează că operațiunile aeriene și maritime reprezintă un punct de reper al operațiunilor întrunite ale NATO și că alianța are capacitatea de a forma o forță întrunită de reacție.

În plus, avioanele Strike Eagle s-au alăturat Forțelor Aeriene ale României pentru a se integra, cu succes, cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene CF-188 Hornet, care în prezent participă la misiunea de poliție aeriană întărită a NATO de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România.

Generalul Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian al NATO și al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, a declarat: „Castle Forge continuă să demonstreze valoarea pe care o aduce colaborarea între aliați, nu numai pentru domeniul forțelor aeriene, ci pentru întregul spectru de operațiuni militare. […] Când ne antrenăm împreună, demonstrăm că forțele noastre sunt mai flexibile, mai unite și mai capabile.”

Avioanele Strike Eagle au sosit inițial în Europa pentru Operațiunea Castle Forge pe 6 octombrie și s-au antrenat împreună cu forțele aeriene elene la baza aeriană Larissa din Grecia în perioada 11 – 17 octombrie. Subunități ale escadrilei au fost dislocate la baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria și baza aeriană Borcea din România în perioada 18 – 25 octombrie, pentru a exersa proceduri Agile Combat Employment și pentru a efectua antrenamente esențiale împreună cu forțele aeriene române și bulgare. Avioanele F-15E s-au întors la baza aeriană Larissa înainte de cea de a doua dislocare înaintată spre aceleași amplasamente. Avioanele s-au întors la baza aeriană Larissa, unde își vor continua operațiunile împreună cu forțele aeriene elene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*