Călărășeni reținuți de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. Membrii grupării erau principalii furnizori de cannabis și cocaină de pe raza județului Călărași

Călărășeni reținuți de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de șase inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Potrivit DIICOT, încă de la începutul anului 2018, membrii unui cunoscut grup infracțional de pe raza județului Călărași au început să desfășoare activități în materia traficului ilicit de droguri de risc (cannabis) și de mare risc (cocaină).

„Inițial, membrii grupării au avut drept sursă de aprovizionare un cunoscut dealer de cocaină și cannabis de pe raza județelor Călărași și Ialomița. Menționăm că, la data de 04 aprilie 2018, furnizorul a fost reținut de către DIICOT Călărași, iar arestarea ulterioară a acestuia a condus la o schimbare a raporturilor de forță și a modului de organizare a activităților de procurare și comercializare a drogurilor de risc și de mare risc. Astfel, rolul de coordonator al activităților desfășurate în materia traficului și consumului ilicit de droguri, i-a revenit unui alt membru marcant al grupării”, au precizat procurorii DIICOT.

Acesta a început să se implice activ în procurarea de droguri, cu precădere cocaină și cannabis, creând în jurul său o adevărată rețea de traficanți, prin atragerea unui număr mare de acoliți, atât dintre membrii familiei dar și dintre alte persoane care aveau preocupări în acest domeniu, atrași fiind de câștigurile substanțiale, unii dintre aceștia fiind și consumatori de droguri, având astfel posibilitatea de a-și obține pentru consum propriu, o parte din „mărfurile” comercializate.

„Regulile și principiile stabilite de către membrii grupului precum și modul concret de operare reflectau o grupare organizată pe paliere funcționale. Astfel, în vârful ierarhiilor se afla liderul, care procura marfa direct de la surse diferite de pe raza municipiilor București sau Constanța. Pe al doilea palier se regăseau persoanele din imediata apropiere a acestuia care erau executanți direcți ai ordinelor date de către lider. Acestea se ocupau uneori de aducerea ”mărfii” de la sursă atunci când liderul le cerea acest lucru sau de plasarea drogurilor pe piață, către alți dealeri aflați într-un eșalon trei sau chiar direct către consumatori”, au explicat sursele citate.

Pe lângă faptul că a beneficiat de o structură solidă, fiind format din oameni de încredere și loiali, grupul infracțional organizat a funcționat după un set de reguli și principii, de natură a face dificilă destructurarea sa de către organele de urmărire penală:

  • „Regula de aur” era aceea că, niciunul din membri nu comunica informații importante, referitoare la preocupările infracționale, prin apel telefonic, ci doar prin intermediul internetului;
  • Liderul grupului se ocupa doar de procurarea și punerea la dispoziției a ”mărfii”, fără a interacționa direct cu clienții, de comercializare ocupându-se membrii din eșaloanele doi sau trei al grupului;
  • Comercianții de droguri au fost instruiți totodată să nu vină însoțiți de clienții direcți, la sursa de aprovizionare;
  • Tranzacțiile se realizau, în mare parte, în zona unui bar aflat în apropierea locuinței liderului.

În acest mod, s-a reușit în timp, obținerea monopolului la nivel zonal pe piața de droguri, membrii grupării fiind principalii furnizori de asemenea produse de pe raza județului Călărași.

La data de 21 aprilie, procurorii DIICOT Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași, BCCO București și SCCO Ilfov, au efectuat 30 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Călărași și Ilfov, precum și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate diverse cantități de droguri – cocaină, cannabis, MDMA, precum și sume de bani.

În cursul zilei de joi, 22 aprilie, cei șase inculpați vor fi prezentați Tribunalului Călărași cu propunere de arestare preventivă, iar față de alți patru inculpați vor fi formulate propuneri de arestare în lipsă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*