Controale ale ITM Călărași: Sancțiuni pentru muncă nedeclarată și securitatea în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat, în perioada 8 – 12 mai, o serie de controale pentru combaterea muncii nedeclarate și asigurarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Potrivit ITM Călărași, în ceea ce privește relațiile de muncă, au fost efectuate 26 de controale, dintre care 25 au vizat identificarea muncii nedeclarate. Ca rezultat al acestor controale, s-au aplicat sancțiuni împotriva a 4 angajatori, fiind impuse amenzi în valoare totală de 10.000 de lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 21 de controale. În urma acestor verificări, s-au aplicat sancțiuni împotriva a 19 angajatori și s-au emis 48 de avertismente, alături de amenzi în valoare totală de 15.000 de lei.

În cazul în care s-au constatat neconformități, au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare. Acțiunile de control au avut loc în diverse domenii de activitate, precum învățământul secundar, consultanța pentru afaceri și management, agricultura, comerțul, construcțiile, baruri și restaurante, și altele.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului  de muncă;
  • angajatorul nu compensează în bani concediul de odihnă neefectuat la încetarea CIM;
  • nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în REVISAL (CIM, încetări CIM, suspendări/detașări);
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • contractul individual de muncă (CIM), nu conține prevederi referitoare la repartizarea programului de muncă;
  • angajatorul nu a întocmit programarea concediilor de odihnă;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a CIM, a adeverințelor de vechime și a extrasului din  REVISAL;
  • nu au fost prelucrate lucrătorilor fișele tehnice de securitate ale produselor fitosanitare utilizate;
  • instrucțiunile proprii de SSM  pentru prelucrarea solului conțin articole referitoare la lucrări de recoltat și lucrări de balotat – activități care au instrucțiuni proprii distincte;
  • nu a fost prelucrat manualul de exploatare pentru tractoarele și mașinile agricole din import;
  • societatea nu a prezentat fișa de instruire colectivă pentru personalul care asigură mentenanța  la centrala pe biogaz;
  • regulatorul de presiune gaz de la aparatul de sudură oxi – gaz,  nu avea manometrele funcționale;
  • filtrul de la masca de protecție pentru activități cu produse fitosanitare  avea termenul de valabilitate expirat și nu mai asigura calitățile de protecție;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*