Controalele ITM Călărași dezvăluie nereguli grave în domeniul relațiilor de muncă și al securității în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat în perioada 3  -9 iulie ample acțiuni de control în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru asigurarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Rezultatele acestor controale au scos la iveală numeroase nereguli și încălcări grave.

În ceea ce privește relațiile de muncă, au fost efectuate un total de 19 controale, dintre care 18 au avut ca scop identificarea și combaterea muncii nedeclarate. În urma acestor acțiuni, cinci angajatori au fost sancționați și amenzi în valoare totală de 60.000 de lei au fost aplicate. Printre neconformitățile constatate în acest domeniu se numără faptul că angajatorii nu au consultat salariații în privința programării concediilor de odihnă, nu au încheiat acte adiționale la contractele individuale de muncă referitoare la turele de lucru și intervalul orar, iar la întocmirea foilor colective de prezență nu s-au ținut cont de condica de prezență. De asemenea, angajatorii nu au prezentat documentele legale necesare care să ateste încheierea contractelor individuale de muncă, comunicarea deciziilor de încetare a acestora, adeverințele de vechime și extrasul de REVISAL.

În cadrul controalelor privind securitatea și sănătatea în muncă, au fost desfășurate 19 verificări, rezultând sancționarea a 16 angajatori și aplicarea a 38 de avertismente. Neconformitățile identificate în acest domeniu sunt de asemenea alarmante. Angajatorii nu au încheiat în formă scrisă contractele individuale de muncă, nu au ținut evidența orelor de muncă și nu au evidențiat orele de început și de sfârșit ale programului de muncă. De asemenea, în fișele individuale de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă nu a fost atașată o copie a ultimului control medical periodic, iar unele persoane desemnate pentru acordarea primului ajutor nu erau instruite corespunzător.

Acțiunile de control au vizat diverse domenii de activitate, printre care fabricarea uleiurilor și grăsimilor, alte forme de învățământ, lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat, agricultură, comerț, construcții, baruri, fabricarea produselor din beton pentru construcții, fabricarea biscuiților și pișcoturilor, creșterea păsărilor și brutării.

Inspectorii ITM Călărași au dispus măsuri cu termene precise de rezolvare pentru remedierea neconformităților constatate. Este esențial ca angajatorii să respecte în mod riguros prevederile legale în materie de relații de muncă și securitate și sănătate în muncă, astfel încât să asigure un mediu de lucru sigur și să respecte drepturile și bunăstarea angajaților lor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*