Deputatul Dumitru Coarnă a contestat, la CCR, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției

Deputatul Dumitru Coarnă. FOTO Facebook

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, a anunțat că, alături de alți colegi din Parlament, a depus la Curtea Constituțională contestațiile formulate împotriva celor trei proiecte de legi ale justiției, adoptate, luni, 17 octombrie.

„Am depus sesizările cu privire la aspectele de neconstituționalitate pe Legile Justiției, ca răspuns la atacul asupra Constituției României, săvârșit de parlamentarii din PSD, PNL, UDMR, USR și reprezentanți ai minorităților. Rușine celor care au încălcat jurământul de a respecta Constituția”, a scris deputatul călărășean pe pagina personală de Facebook.

El a precizat că au fost contestate toate cele trei proiecte de legi ale justiţiei: cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

„Avem mai multe tipuri de contestații pentru că vorbim de trei legi: vorbim despre organizare judiciară, despre Consiliul Superior al Magistraturii și de statutul magistraților. În principal avem acea contestație cu privire la scoatere abaterii disciplinare cu privire la nerespectarea deciziilor CCR și ale ICCJ, pentru că acolo este cheia de temelie a constituționalității. Sigur, avem și alte articole pe care le contestăm. De exemplu, magistrații nu ar trebui, în opinia noastră, să aibă dreptul să meargă în organizații neguvernamentale de tip privat ori public pentru că atunci vulnerabilizează justiția. Am dat două exemple care, în opinia noastră, sunt extrem de neconforme cu justiția și cu constituția, dacă vreți, cu echilibrul în justiție. Până la urmă dacă lași magistratul să meargă într-o organizație neguvernamentală, clar că atunci va înclina balanța și va fi vulnerabil. Noi am atacat și acel amendament prin care USR, PNL și PSD au propus eliminarea abaterii disciplinare de nerespectare a deciziilor CCR și ICCJ. Atenție mare pentru că aici vorbim despre unificarea dreptului când vorbim despre deciziile CCR. Practic, dacă nu se revine la forma inițială, fiecare judecător o să aplice legea după bunul plac. Se transformă într-un colhoz, într-un CAP. Facem altceva, nu mai facem justiție. Constituția României este pusă între paranteze”, a explicat Dumitru Coarnă.

El spune că, potrivit Constituției, obiecțiile de neconstituționalitate pot fi depuse de către 50 de deputați sau 25 de senatori, dar nu s-a reușit îndeplinirea acestui prag.

„Este adevărat că nu am îndeplinit volumul de 50 de semnături. Avem 38 de semnături, dar am găsit o jurisprudență și încercăm și o cerere de sesizare din oficiu a Curții Constituționale, mai ales că Avocatul Poporului a depus deja o cerere la CCR, dar numai pe statutul magistratului, nu și pe CSM și organizarea judiciară. Noi depunem și pe CSM și organizarea judiciară, cu cele 38 de semnături. Avem semnături și de la câțiva senatori, forțăm și noi poarta cum putem”, a mai declarat Dumitru Coarnă, care a precizat că în acest demers s-a avut un sprijin extrem de aplicat din partea societății civile. „Judecători, avocați, oameni care ne-au sprijinit în acest efort fantastic de a formula amendamente, de a susține amendamente, de a formula contestații la CCR”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*