Dumitru Coarnă: Principala mea prioritate, în sesiunea din februarie, va fi stoparea acestei crize energetice

Dumitru Coarnă. FOTO Adrian Boioglu

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă, este de părere că actuala criză energetică prin care trec consumatorii din România a fost creată artificial, iar soluția ar fi reglementarea pieței și revenirea prețurile plafonate.

„Proiectul meu principal pentru anul acesta este reglementarea pieței de energie, pentru că suntem într-o criză energetică artificial creată. Această așa-zisă liberalizare a vulnerabilizat consumatorul casnic și mediul de afaceri. Principala prioritate pentru mine în prima decadă a acestui an este aceea de a reuși să modificăm, să corectăm acea reglementare și să venim cu prețuri plafonate, de la producător, furnizor până la consumator și să revenim la prețurile din 2020, când tot acest ansamblu era reglementat și nimeni nu pierdea, toată lumea câștiga”, a declarat Dumitru Coarnă pentru CLnews.

El consideră că în prezent pe piața de energie avem de-a face cu o speculă, de care se face vinovat fostul guvern liberal al lui Ludovic Orban.

„De această dată avem de a face cu o speculă clară, cu o speculă a pieței de energie și o vulnerabilizare a consumatorilor casnici și a consumatorilor din mediul economic. Practic, am văzut unități economice, capacități de producție, care se închid pe rând, pică precum popicele, își diminuează producția, tocmai din cauza prețurilor extrem de mari la energie și la gaze. Trebuie intervenit urgent. Eu, dacă aș fi într-o funcție de decizie, aș da o ordonanță de urgență și aș îngheța prețurile de la producător până la consumator, inclusiv transportator și furnizor. Practic, PNL are principala vină aici. Ei au dereglementat piața. Pentru că ea era reglementată, iar Guvernul Orban, prin acest ministru Virgil Popescu a dereglementat piața în defavoarea consumatorilor români, persoane fizice ori juridice. Deci profitul este acum într-o singură direcție, la producător”, susține deputatul social-democrat.

Dumitru Coarnă promite că principala lui prioritate în sesiunea parlamentară care începe în luna februarie va fi să încerce stoparea acestei crize criză energetice, „creată practic artificial”, pentru că România este producător de energie și de gaze. De asemenea, el îl acuză pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și pe președintele Klaus Iohannis, că ar fi de vină pentru facturile cu prețurile mărite „de până la 10 ori”.

„Facturile cu prețuri umflate sunt practic facturi cu prețuri majorate de nouă, zece ori prin voința guvernului liberal, a ministrului Virgil Popescu. (…) Aici, dacă vreți, este un atac la securitatea națională, această dereglementare a pieței. Și cred că în spatele acestor manevre stă și domnul președinte Klaus Iohannis, pentru că și-a exprimat dorința în mod clar ca Ministerul Energiei să-i aparțină prin acest interpus, Virgil Popescu. M-am uitat pe declarația lui de avere (a lui Virgil Popescu – n.r.), sunt niște incompatibilități pe acolo, niște conflicte de interese, care ar trebui cercetate. (…) Guvernul este abilitat de noi să intervină prin ordonanță de urgență. Dar nu cu mascarada asta de ordonanță de urgență (OUG 3, din 26 ianuarie – n.r.): au majorat prețurile și apoi le plafonează prin compensare la prețul majorat. Să fim serioși! Ce a făcut Guvernul Ciucă este o bătaie de joc la adresa noastră, a tuturor”, a mai declarat Dumitru Coarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*