Exponatul lunii aprilie la Muzeul Dunării de Jos Călărași: statuetă antropomorfă feminină din lut

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Dunării de Jos Călărași

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o statuetă antropomorfă feminină din lut.

În cursul evoluției lor îndelungate pe teritoriul României, comunitățile culturii Gumelnița au realizat o serie de piese din lut care imită silueta umană, unele dintre ele remarcându-se printr-o excepțională valoare artistică.

Statueta antropomorfă din lut pe care muzeografii o prezintă luna aceasta a fost descoperită în așezarea gumelnițeană Măriuța „La Movilă” (mil. IV a.Chr.), în timpul cercetărilor arheologice din anul 2001.

Piesa a fost modelată cu mâna și se prezintă cu brațele întinse lateral, perforate la capete, iar corpul are forma unui baton cu secțiune rectangulară. Capul, de formă relativ romboidală, are doi lobi laterali cu câte patru perforații fiecare, nasul este proeminent, fiind realizat prin ciupire în pasta crudă, ochii sunt redați prin incizii duble, gura este reprezentată prin patru împunsături, impregnate cu pastă albă. Sexul este figurat de un triunghi incizat, îndreptat cu vârful în jos, iar fesele sunt redate prin două mici proeminențe realizate prin adaos de material; pe corp, atât pe față, cât și pe spate, au fost practicate mai multe incizii orizontale, paralele, mărginite de una verticală, care pot simboliza un obiect vestimentar. De asemenea între acest registru și sex sunt practicate trei linii circulare incizate.

Redarea detaliilor care prezintă îmbrăcămintea pe piesă constituie elemente de natură să contribuie la o mai bună cunoaștere a modului de viață al gumelnițenilor.

Piesa, cu o înălțime de 97 mm și o lățime de 66 mm, face parte din patrimoniul cultural național, fiind înscrisă în categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2109 din 02.03.2007, emis de Ministerul Culturii și Cultelor, și este expusă în expoziția permanentă a Secției Arheologie a muzeului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*