Expoziție despre arta tranșeelor găzduită de Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Expoziție despre arta tranșeelor găzduită de Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită, începând cu data de 28 octombrie, să vizitați expoziția TRENCH ART – Arta tranșeelor.

Expoziția, parte a proiectului Colecții și colecționari, ediția a VII-a, este realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București. Colecția ce aparține ing. Cristian Dumitru, promotorul acestui fenomen în țara noastră, prezintă povestea cartușelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldații români sau de alte naționalități.

Trench-artul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleoniene, fiind utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică dar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fenomenul continuă și în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urmă numeroase suveniruri militare.

În cadrul expoziției sunt prezentate peste 200 de obiecte de artă realizate din deșeuri militare reprezentând vaze, scrumiere, măsuțe, râșnițe, clopoței, căni, sfeșnice, rame foto, veioze, diverse obiecte din tuburi de proiectil, confecționate de soldați, dar și de prizonierii de război. Ornamentele de pe aceste piese inedite cuprind motive florale, zoomorfe, imagini de pe câmpul de luptă, tancuri, aeroplane, inscripții ale unităților militare.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*