FOTO VIDEO Marius Dulce, primarul municipiului Călărași: „Avem în derulare 25 de proiecte de dezvoltare a infrastructurii municipiului Călărași, proiecte pe care le vom finaliza până la sfârșitul anului 2023”

Marius Dulce. FOTO Paul Alexe

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură rutieră și pietonală aflate în desfășurare la nivelul municipiului Călărași a reprezentat subiectul discuției pe care primarul Marius Dulce a avut-o cu jurnalistul Paul Alexe, în cadrul interviului oferit de edil pentru CLnews.

„Infrastructura ne-a interesat de la început, atât cea rutieră, cât și cea pietonală, iar în momentul de față lucrăm pe mai multe șantiere. Avem lucrări începute între blocuri, în zona de nord, între starda Mușețelului și strada București, avem șantiere între blocuri în care refacem parcările, trotuarele, intrările în scările blocurilor, în partea de sud, între străzile București și Cornișei, la blocurile C și I. Avem strada Plevna, pe care am terminat-o, apoi strada Rahova pe care o terminăm până la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, avem strada București, care este un proiect pe finanțare europeană, unde așteptăm proiectarea până în luna iulie, apoi să o terminăm până în luna decembrie 2023”, a declarat Marius Dulce.  

Un accent deosebit se pune pe reabilitarea zonelor dintre blocuri, unde sunt asfaltate aleile și amenajate locuri de parcare pentru rezidenți. Pentru administrația publică locală, amenajarea de noi locuri de parcare reprezintă o prioritate, mai ales că acestea reprezintă și o sursă de creștere a bugetului local, banii obținuți fiind reinvestiți în alte proiecte de dezvoltare locală.

 „În acest an ne ducem undeva la aproximativ 500 de locuri de parcare, poate chiar mai mult, dar pe lângă acestea nu lăsăm trotuarele și zonele de acces în blocuri, lucrăm foarte mult în aceste zone, pentru că cetățenii de aici au suferit foarte mult și este o promisiune pe care noi trebuie să o ținem”, explică edilul.  

O atenție deosebită este acordată identificării de noi spații în care să fie amenajate locuri de joacă pentru copii, dar și terenuri de sport.

„Nu trebuie să uităm de locurile de joacă, pe care le vom amenaja, vom face și câteva terenuri de sport, sunt multe proiecte pe care le vom finanța din bugetul local, dar și din fonduri europene, astfel încât să putem implementa cele 25 de proiecte aflate în derulare, până în decembrie 2023”, spune Marius Dulce.  

Cu o situație neplăcută se confruntă proiectul de la Piața Centrală, acolo unde societatea care câștigase licitația pentru executarea lucrărilor… a intrat în insolvență.

„Piața Centrală este o problemă pe care n-a anticipat-o nimeni, în sensul că societatea care a câștigat licitația a intrat, între timp, în insolvență și, cred, la ora aceasta, și în faliment. Noi suntem acum în stadiul de rest de executat, deja am contractat aceste servicii de expertiză tehnică, urmează refacerea devizului și să scoatem din nou la licitație ca să putem termina acest obiectiv. Problema va fi tot financiară, din cauza faptului că n-a fost terminată la timp este clar că valoarea investiției va crește din cauza creșterii prețurilor din această perioadă”, explică primarul municipiului Călărași.

O altă axă importantă de finanțare a proiectelor de infrastructură este Programul Național de Investiții Anghel Saligny, acolo unde municipalitatea călărășeană a accesat fonduri pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din cartierele Măgureni și Mircea Vodă.

„Pe PNI Anghel Saligny, suntem în licitație pentru cartierul Măgureni, deja s-a încheiat licitația și avem un câștigător. Va urma și strada Independenței, apoi Mihail Kogălniceanu și 1 Mai. Nu trebuie uitat nici cartierul Mircea Vodă, unde avem proiect depus tot pe această axă de finanțare, cu un total de 43 de milioane de lei, astfel încât, așa cum am promis, cele două cartiere vor fi asfaltate până în anul 2024”, spune Marius Dulce.  

Primarul recunoaște că excaladarea accelerată a prețurilor din ultima perioadă, cauzată de războiul din Ucraina, a avut un impact neplăcut asupra bugetului local, cheltuielile pentru plata utilităților ajungând să se dubleze față de perioada similară a anului trecut.

„Bugetul a fost afectat în acest an, nu vreau să mă plâng, dar aceasta este realitatea, în urma creșterilor prețurilor la gaz, la energie. Dacă anul trecut aveam, pe total administrație, adică primărie, școli și tot ce mai deținem noi, plata la gaz în luna aprilie de 2,5 milioane lei, în acest an am avut 6,4 milioane lei! Dacă facem o socoteală simplă, vedem că un milion de euro s-a dus doar pe plata utilităților, bani cu care puteam face multe”, declară edilul.  

Chiar și așa, administrația publică locală este pregătită să răspundă solicitărilor venite din partea școlilor și liceelor din localitate, astfel încât la începerea noului an școlar unitățile de învățământ să ofere copiilor și tinerilor din Călărași cele mai bune condiții de studiu.

„Toate școlile depind de primăria Călărași, pentru că noi le asigurăm finanțarea, nimeni nu dă niciun leu, doar primăria. Avem programate lucrări la școli, mai ales că acum copiii vor fi în vacanță și putem executa anumite lucrări pe care le avem puse în plan, avem cereri de la școlile respective și de la licee și vom repartiza bugetul pe care îl avem astfel ca în toamnă, când începe noul an școlar, copiii să beneficieze de condiții optime de a învăța”, promite Marius Dulce.

Nu în ultimul rând, primarul s-a referit la implicarea administrației pe care o conduce în sprijinirea sportului local. Marius Dulce propune o schimbare radicală de viziune, dorind ca banii pe care primăria îi direcționează către sport să meargă în special către sportul școlar și de masă.

„Este în planul nostru, doresc să dau drumul la asociația de handbal, să găsim sursa financiară în care să funcționăm, dacă nu anul acesta, atunci sigur anul viitor. Dorim să ajutăm copiii din Călărași, să atragem numai copiii din Călărași, pentru că avem nevoie să promovăm sportul călărășean.

Vreau să vă spun că în anii trecuți, chiar dacă echipa a fost în prima ligă, foarte mulți bani s-au cheltuit pe echipa mare, undeva la 27 de milioane de lei, în patru ani, mie mi se pare foarte mult. Ne vom axa pe sportul de masă, doresc să am o discuție cu toți profesorii de sport, cu directorii de școli, să începem un campionat interdisciplinar, pe toate școlile, să putem promova sportul școlar și apoi spre cluburi”, a concluzionat Marius Dulce.  

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*