IPJ Călărași recomandă șoferilor să circule cu atenție sporită, având în vedere temperaturile ridicate prognozate

În județul Călărași este anunțat cod roșu de caniculă.

Ținând cont de temperaturile ridicate prognozate, în vederea reducerii riscului de implicare în accidente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul IPJ Călărași recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu atenție sporită și să respecte normele privind circulația pe drumurile publice, adaptând, în permanență, viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere.

De asemenea, nu este recomandată utilizarea anvelopelor de iarnă, având în vedere riscurile suplimentare la care se pot expune conducătorii de autovehicule în situația în care este necesară acționarea de urgență a sistemului de frânare al autovehiculului.

Pentru menținerea unui climat de siguranță în traficul rutier, conducătorii de autovehicule trebuie să verifice starea tehnică a autovehiculului, precum și funcționarea corespunzătoare a instalației de climatizare, înainte de plecarea la drum.

Polițiștii recomandă opririle dese, în vederea repausului și hidratării corespunzătoare, pentru prevenirea instalării stării de oboseală la volan, în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare.

De asemenea, este amintită importanța păstrării unei distanțe suficiente față de autovehiculul care circulă înainte, pentru a putea opri autovehiculul, în condiții de siguranță, dacă se impune acest lucru, precum și importanța portului centurii de siguranță de către toți ocupanții din autovehicul și a dispozitivelor de fixare în scaun, pentru copii.

Conducătorii trebuie să se asigure că presiunea din pneurile vehiculului este cea recomandată pentru sezonul cald și evitați, pe cât posibil, călătoriile în jurul prânzului (în special persoanele în vârstă, conducători auto, dar și pietoni).

Întrucât oboseala este una dintre cauzele generatoare ale multor accidente rutiere, mai ales la sfârșit de săptămână, polițiștii recomandă șoferilor să nu se urce la volanul autoturismului dacă sunt obosiți. Temperatura ridicată din habitaclul maşinii poate accentua starea de oboseală care se manifestă, la început, prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare şi, din nefericire, se poate termina cu adormirea la volan.

În timpul călătoriei, șoferii nu trebuie să vorbească la telefonul mobil fără a folosi dispozitivele speciale de tip „mâini libere”.

Totodată, trebuie tratate cu multă atenţie reflexiile create de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate conducătorului auto, oferindu-i surprize neplăcute.

Polițiștii recomandăm persoanelor cu probleme medicale, menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite, pe cât posibil, deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar, dacă este necesar, în timpul deplasării, să aibă un însoţitor în autovehicul.

De asemenea, polițiștii rutieri solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va crește major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

Totodată, ei au reamintit și pietonilor, bicicliștilor și conducătorilor de motociclete sau trotinete să respecte toate regulile de circulație pe drumurile publice și să evite deplasările care nu sunt urgente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*