ITM Călărași: salariații beneficiază de o indemnizație de 75 la sută pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activității ca urmare a efectelor produse de SARS-CoV-2

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Având în vedere că prelungirea succesivă a stării de alertă a produs efecte negative asupra raporturilor de muncă, au fost luate măsuri atât pentru protejarea și sprijinirea angajatorilor, cât și pentru asigurarea unui nivel de protecție adecvată pentru angajați. Astfel că, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr.2/2022-privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților, care produce efecte pentru perioada 20 ianuarie – 31 martie 2022.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Călăraşi, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

De aceste prevederi beneficiază salariații angajatorilor pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activității, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale.

Indemnizația prevăzută mai sus, se acordă și se calculează corespunzător numărului de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract este activ pe perioada prevăzută mai sus, din care obține venituri la nivelul indemnizației (75 la sută), acesta nu beneficiază de indemnizația respectivă.

În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Nu beneficiază de această indemnizație instituțiile și autoritățile publice, angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*