ITM Călărași va verifica dacă au fost luate măsuri pentru protecţia salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în zilele următoare, temperaturi care depăşesc 37 grade Celsius sau, corelate cu condiţiile de umiditate mare, care pot fi echivalente cu acest nivel, Inspecţia Muncii prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va verifica si controla suplimentar și în paralel cu acțiunile programate (așa cum reiese din Planul de combatere a efectelor caniculare, elaborat de C.J.U.S. Călărași), respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. La nivel teritorial, ITM Calarași, își intensifică controalele pentru aceste perioade, în funcție de necesitatea și situațiile apărute în teren.
Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale(câte 2-4 litri de persoană pe schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri, ș.a.
Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice unde  se lucrează în spaţii deschise(agricultura, constructii, domeniul forestier) şi se desfăşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, pot stabili alte măsuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*