Mari personalități călărășene la Muzeul Dunării de Jos. Personalitatea lunii aprilie: Virgil I. Bărbat – sociolog

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului, în cadrul proiectului „Mari Personalități călărășene”, personalitatea lunii aprilie – Virgil I. Bărbat, sociolog.

S-a născut la 24 aprilie 1879 în comuna Rasa, județul Călărași. După absolvirea liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila, unde se stabiliseră părinții săi, urmează cursurile Universității din Geneva, luându-și licența, în 1905, în Științe sociale. Continuă apoi să frecventeze diferite universități europene, între care Heidelberg și Leipzig, iar în anul 1909 își ia doctoratul în filosofie la Berna, cu teza „Nietzsche – tendances et problemes”, publicată în 1911 la Zurich.

Acumulările din culturile germane, franceză, engleză și americană sunt completate cu cunoașterea nemijlocită a realităților din aceste țări și se vor dovedi benefice pentru scrierile sale, ca și pentru activitatea de catedră.

Pregătirea și activitatea sa publicistică îl recomandă drept un reputat specialist în sociologie, fapt care a determinat numirea sa ca suplinitor al Catedrei de sociologie și etică la Facultatea de filosofie și litere a Universității din Cluj, în anul 1921 – 1922. Din anul următor, V. Bărbat devine titularul acestei catedre, pe care o va onora cu competență și pasiune până la sfârșitul vieții (23 nov. 1931).

A fost prodecan între 1923 – 1924 și decan între 1924 – 1927 la aceeași facultate; membru fondator și președinte al Asociației culturale „Extensiunea universitară” și în această calitate a fost delegat la Congresul „Asociației Universitare pentru Educația Adulților”, Cambridge, 1929; membru al „The American Political Science Association”; director al Căminului studențesc „Casa învățătorilor” din Cluj (1931).

Opera sa este constituită dintr-o serie de lucrări, unele publicate în timpul vieții (Imperialismul american. Doctrina lui Monroe; Exproprierea culturii; Extensiunea Universitară; Premisele umane ale culturii moderne; Dinamism cultural etc.), iar altele rămase în manuscris (Rudolf Eucken, Istoria și viitorul civilizației; Posibilitățile organice ale omenirii; Curs complet de sociologie generală; Curs complet de istoria doctrinelor morale și politice; Curs de estetică).

În mod cu totul și cu totul nedrept, din motive neștiute sau nespuse, sau, poate, doar pentru că suntem risipitori cu valorile naționale, sociologul și filozoful Virgil Bărbat a fost uitat.

Anii de după sfârșitul ultimei conflagrații mondiale au indus o falsă și, evident, nedreaptă uitare, au agresat vieți, au aruncat în derizoriu valori, au scos din circuitul științific sau cultural autentice repere

naționale sau europene, au distrus, prin agresiuni și distrugeri fizice, opere, biblioteci, manuscrise, lucrări încă nepublicate, artă vizuală sau opere muzicale, toate neconforme cu ideologia epocii sau cu gusturile celor ce erau puși să instrumenteze indicațiile de stat sau de partid.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*