Mari personalități călărășene la Muzeul Dunării de Jos. Personalitatea lunii octombrie: Vasile Constantin (Mao) – sportiv, antrenor, profesor de educație fizică

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului personalitatea lunii august: Vasile Constantin (Mao).

S-a născut la 7 octombrie 1937 în satul Plevna, județul Călărași, într-o familie înstărită. Studiile gimnaziale le efectuează în satul natal.

Debutează în rugby în 1957 la echipa “Constructorul” București, unde câștigă un titlu național la juniori și o Cupă a României. A avut ca prim antrenor pe Dumitru Mitică-Ionescu și Cornel Munteanu. În perioada 1958 – 1961 este legitimat pentru Știința București (antrenor Găgănel Ionescu).

La terminarea Facultății a ajuns la Băile Herculane, ca profesor de educație fizică medicală, apoi a trecut ca antrenor pe la Electroputere Craiova – divizia B, Viitorul București, CS Școlarul București, Rapid București, la grupele de juniori.

Recunoscut ca un foarte bun antrenor pentru juniori își începe această profesiune în 1964, când până în 1968, îl aflăm la conducerea echipei Clubul Sportiv Școlar din București, cu care a cucerit două titluri naționale și un loc doi la juniori.

Din 1969 până în 1976 este antrenor la Rapid București, unde obține un titlu național de juniori (1971).

Între 1976 și 1990 este antrenor la C.S.Ș. “Locomotiva București”, echipă înființată de el, câștigând 12 titluri de campion – dintre care opt consecutiv.

La jumătatea anilor ’80, Mao a mutat Locomotiva de la Liceul Industrial 11 la Industrial 10, în prezent Aurel Vlaicu, situat între Calea Griviței și B-dul 1 Mai, actual Ion Mihalache. În 1990, Mao și-a părăsit creația, clubul Locomotiva, pentru conducerea FR Rugby, unde a lucrat ca antrenor federal până în 1992, câștigând trei titluri de vicecampion european.

Au urmat apoi 15 ani petrecuți în Portugalia la Academica de Coimbra. A fost profesor la Universitatea din Coimbra la Catedra de Rugby și antrenor la echipa de juniori a orașului Coimbra (Portugalia).

Întors în țară, a cochetat o vreme cu revenirea în FR Rugby dar nu s-a legat nimic. Vremurile erau altele, la fel și oamenii.

S-a oferit să lucreze ca voluntar pentru rugby-ul românesc dar nu a fost dorit. În prezent, la 84 de ani, părintele Locomotivei își umple timpul tot cu activități sportive. Este campion național și balcanic la aruncarea greutății, categoria +75, de ani, nu de kilograme! Între timp a devenit campion național în aceeași probă la +80, tot de ani.

La începutul lui 2020 se antrenează ca să participe la Campionatul European de atletism pentru veterani tot în proba de aruncare a greutății, deși cei care îl cunosc ar băga mâna în foc că nu s-ar face de rușine nici dacă ar concura alături de cei tineri.

Este autorul mai multor volume, dintre care menționăm: “Rugby pentru copii și juniori” (1985); “Exercițiile fizice în tratamentul reumatismului articular” (1989); “Rugby – specializarea posturilor” (2002); “Rugby – tehnica și tactica” (2004). Antrenor emerit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*