Munca la negru, din nou în atenția inspectorilor ITM din Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat în perioada 10 – 14 octombrie controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 27 de controale, din care 23 au fost pe muncă nedeclarată. În urma acestora, patru angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 1.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă au fost făcute 12 controale, cinci angajatori au fost sancționați și au fost aplicate 10 avertismente. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: depozitări cereale, comerț, agricultură, activități de telecomunicații prin cablu, activități de asistență spitalicească, lucrări de instalații electrice, baruri, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • neacordarea drepturilor salariale;
  • nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractului individual de muncă (CIM) în REVISAL;
  • necompensarea concediului de odihnă la încetarea contractului individual de muncă;
  • lipsă repartiție program de lucru în conținutul contractului individual de muncă;
  • la data controlului, tabloul electric nu era asigurat contra intervenției persoanelor neautorizate;
  • la verificarea în teren au fost identificați lucrători care nu aveau echipament individual de protecția muncii (EIP) și nici nu s-a putut face dovada acordării acestuia;
  • instrucțiunile proprii elaborate nu acoperă toate activitățile desfășurate;
  • nu au fost evaluate toate riscurile ssm.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*