Muzeul Dunării de Jos participă la programul „Noaptea Muzeelor”

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, îi invită pe călărășeni, sâmbătă, 17 mai 2025, în intervalul orar 18.00-22.00, să participe la cea de-a XXI- a ediție a Programului European ”Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid porțile gratuit pentru public.
Cetățenii sunt așteptați să viziteze expoziţiile din cele trei spații de expunere ale muzeului după cum urmează:
Secția Științele Naturii (Str. București nr. 112: Casa Demetriade / zona Volna)
– O colecție dedicată faunei Dunării, cu exponate care ilustrează minunata biodiversitate a acestui fluviu european deosebit. Sunt prezentate păsările care populează regiunile din jurul Dunării – stilturi, cormorani, rațe, lebede și alte specii de păsări migratoare care aleg acest habitat ca un loc de refugiu, fauna acvatică: de la sturionii impunători și până la diverse specii de pești mici, fiecare cu particularitățile lor, dar și mamiferele care trăiesc de-a lungul malurilor Dunării, cum ar fi castorii, vidrele și unele specii de carnivore care caută hrană pe malurile râului. De asemenea, vizitatorii au oportunitatea de a învăța prin jocuri și prezentări multimedia despre importanța protejării biodiversității și despre cum impactul activităților umane asupra fluviului poate afecta ecosistemele delicate ale regiunii Dunării.
Secția Etnografie și Artă popular (Str. 1 Decembrie 1918, Bloc Arcadia)
– Expoziția permanentă ”Meşteşuguri tradiţionale la apus”: cuprinde bunuri culturale care documentează material practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor tradiționale în satele din Bărăgan. Astfel, sunt prezentate principalele meșteșuguri practicate la sate, care au antrenat și o ramificare a acestora, respectiv prelucrarea lânii, torsul, ţesutul şi tâmplăria.
Secția Arheologie (Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1: Demisolul Consiliului Județean)
– Expoziţia permanentă ”Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”: prezintă, în contextul cercetărilor arheologice şi istorice, unele dintre cele mai vechi urme ale civilizaţiei omeneşti din România, cum ar fi unelte şi arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice, bunuri culturale care ilustrează evoluţia şi gradul avansat de civilizaţie a comunităţilor dunărene din preistorie până la sfârşitul epocii moderne.
– Atelier de modelaj în lut: participanții vor avea prilejul să realizeze cu mâna un obiect din lut pe care și-l vor însuși la final.
– La evenimentul de anul acesta vor participa și elevii Clubului de Robotică de la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” din Călărași, coordonați de doamna prof. Daniela Vintilescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*