Muzeul Dunării de Jos va prezenta proiectul educativ „Scaloianul”

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, va desfășura joi, 23 mai 2024, începând cu ora 10:00, în parteneriat cu  Școala gimnazială ”Mircea Vodă” Călărași și Scoala gimnazială ”Cuza Vodă”, județul Călărași, Proiectul educativ interșcolar ”Scaloianul”
În cadrul acestui proiect, care are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, va fi prezentat obiceiul Scaloianului, obicei străvechi de aducere/alungare de ploaie.

„În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat.
În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște. Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort.
În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia” – a declarat muzeograf Daniela Fulga.

Evenimentul se va desfășura la Secția Arheologie a Muzeului Dunării de Jos, situată la demisolul Consiliului Județean Călărași.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*