Nicușor Cionoiu: „Pe hârtie, strategia Enel strălucește! Dacă viitorul se vede bine, prezentul însă, nu se vede deloc”

Senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu. FOTO Facebook

Senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu, a transmis o interpelare președintelui ANRE Dumitru Chiriță, în care a criticat situația întreruperilor de curent din municipiul Călărași și solicită un control amănunțit pentru a se verifica dacă investițiile promise de Enel au fost cu adevărat realizate.

Iată conținutul integral al interpelării, susținute la tribuna Senatului:

„Stimate domnule președinte,

La cabinetul parlamentar din Municipiul Călărași, primesc constant zeci de sesizări ale locuitorilor din județ cu privire la întreruperile frecvente ale curentului electric. Oamenii se plâng fie de fluctuații de tensiune, fie de oprirea bruscă a energiei electrice, chiar și de mai multe ori în aceeași zi.

Enel s-a angajat că, în 2021, investițiile companiilor E-Distribuție în Banat, Dobrogea și Muntenia vor ajunge la 880 milioane lei pentru modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei din București și din cele 10 județe din țară unde își desfășoară activitatea. (Acestea ar fi trebuit să se adauge la cele anunțate pentru 2019 – 2020, de aproximativ 2,5 miliarde lei, conform Enel). Aceasta a fost promisiunea CEO-ului și a country managerului Enel România, domnul Carlo Pignoloni, care declara la finalul lunii septembrie, citez: <<Programele de investiții au un impact direct asupra capacității rețelei de a distribui energie noilor consumatori și de a îmbunătăți gestionarea întreruperilor neplanificate pentru a asigura alimentarea clienților în siguranță>>.

Declarațiile președintelui Enel nu au venit însă în afara unui context. Pe fondul unor scumpiri fără precedent la utilități, cu doar câteva zile înainte ca domnul Pignoloni să sublinieze cât va investi Enel să ne scoată din beznă, președintele României, Klaus Iohannis, îi transmitea CEO-ul grupului Enel, Francesco Starace, că-și dorește mai multe investiții în zona de energie, pentru ca securitatea energetică a României să fie întărită.

Pe hârtie, strategia Enel strălucește. Grupul anunță investiții de 16,2 miliarde euro în următorii trei ani pentru infrastructură și rețele și de 17 miliarde euro pentru forme regenerabile de energie. Dacă viitorul se vede bine, prezentul însă, nu se vede deloc. Oamenii nu pot verifica nici măcar zilele, ca să nu mai spun intervalul orar în care compania decide să stingă lumina. Pe site-ul Enel, secțiunea <<întreruperi programate>> este într-o continuă Eroare 404, neputând fi accesată, iar la numărul de telefon pentru reclamații, rar răspunde cineva în cele 20 de minute alocate fiecărui apel.

Vă provoc la un exercițiu pentru a vă convinge că doar <<apelul dumneavoastră este foarte important pentru Enel>> nu și nemulțumirea propriu-zisă, din moment ce aceasta nu ajunge să fie ascultată, înregistrată și mai apoi rezolvată, așa cum ar fi normal.

Domnule președinte, luând în considerare cele de mai sus, vă solicit să dispuneți un control amănunțit pentru a verifica dacă investițiile promise de Enel au fost cu adevărat realizate și să îmi comunicați rezultatele acestui control, din respect pentru cetățenii din Călărași pe care îi reprezint în Parlament și pentru toți cetățenii României. Conform declarațiilor companiei, din 2019 și până astăzi pentru dezvoltarea rețelei ar fi fost investite mai bine de 3,3 miliarde de lei”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*