Noaptea Muzeelor 2023, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Noaptea Muzeelor reprezintă un eveniment cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid în mod concomitent anual liber porțile, până târziu în noapte.

Ca în fiecare an, de când s-a alăturat acestui proiect, Muzeul Dunării de Jos vă așteaptă sâmbătă, 13 mai 2023, să participați la cea de-a XIX-a ediție a Programului European „Noaptea Muzeelor”. Ediția din acest an se va desfășura începând cu ora 18.00, iar cei interesați vor putea vizita gratuit expozițiile din cele trei spații de expunere ale muzeului după cum urmează:

Sediul Muzeului Dunării de Jos

  • Expoziția „RomânIA îmbracă IA”, care prezintă obiecte lucrate cu măiestrie, distingandu-se prin rafinamentul pe care îl conferă pânza alba de bumbac, de in sau de borangic din care au fost confecționate, dar și datorită tehnicilor de coasere și de ornamentare transmise de la o generație la alta.
  • Expoziția „Nicolae Iorga-150 de ani de la naștere”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, care cuprinde o mare parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi”, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În premieră este expusă, la Călărași, o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915.
  • Expoziția „O istorie a fotografiei”, realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor București, în care sunt expuse 400 de aparate și accesorii foto, aparate de proiecție, aparate stereoscopice din perioada 1900-2000, dar și peste 1000 de imagini fotografice grupate tematic, ce surprind viața cotidiană intre anii 1860-1970, cărți și reviste de specialitate. O parte din această expoziție are la bază colecția fotografului amator, Dumitru Gheorghe (1934- 2018), colecționar de tehnică foto începând cu anii 1950.
  • Expoziția „Drumul spre unire. 1914 – 1918″, dedicată eroilor știuți și neștiuți ai acestor locuri care cu demnitate, onoare și curaj și-au pus viața în slujba României Mari.

Secția Etnografie și Artă populară

  • Expoziția permanentă ”Meșteșuguri tradiționale la apus”

Secția Arheologie

  • Expoziția permanentă ”Evoluția comunităților umane la Dunărea de Jos”
  • Atelier de modelaj în lut
  • Aplicația „Moștenirea Civilizației Gumelnița privită dintr-o perspectivă 3D și 2D”– primul demers cu componente dedicate de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR)

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*