O strecurătoare getică, veche de peste 2.000 de ani, exponatul lunii august la Muzeul Dunării de Jos

O strecurătoare getică, veche de peste 2.000 de ani, exponatul lunii august. FOTO Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna august o strecurătoare getică din sec. IV-II a.Chr.

Piesa, cu numărul de inventar 25044, face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului. A fost descoperită în anul 1972 în urma unor săpături arheologice sistematice în așezarea getică de la Piscul Crăsani, jud. Ialomița.

Piesa este din lut ars, lucrată cu mâna, din pastă omogenă, culoare cenușie maronie, prevăzută cu o toartă plată ușor supraînălțată. Strecurătoarea are formă conică, pereții groși, gura largă, buza foarte evazată iar o bună parte a corpului  prezintă perforații dispuse în cercuri concentrice.

Piesa are următoarele dimensiuni: înălțime 89 mm, diametrul mediu 118 mm și  diametrul maxim 192 mm, fiind încadrată cronologic în sec. IV-II a.Chr.

Acest tip de piesă era folosită în gospodărie la pregătirea hranei, dar se pare că era legată și de păstorit, pentru prepararea produselor lactate. Nu a fost însă exclusă nici folosirea acestora în cult, în practicarea unor ritualuri care necesitau o curățire a lichidelor pentru libații.

Strecurători  precum aceasta de la Piscul Crăsani au mai fost descoperite  în așezările daco-getice din Transilvania (Pecica, Sighișoara, Sfântul Gheorghe), în așezările dacice din Munții Orăștiei, dar și în așezările getice din Câmpia Română (Poiana, Popești, București, Piscul Crăsani de unde provine și piesa prezentată de noi).

Încadrarea cronologică a acestui tip de piesă se poate face pe baza tehnicii de realizare, cele lucrate cu mâna fiind datate pe parcursul sec. II a.Chr. și începutul sec. I a.Chr., fiind ulterior înlocuite de cele lucrate la roată.

Strecurătoarea este expusă la Secția Arheologie a muzeului, care este deschisă de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*