Peste 20 de persoane arestate preventiv, în dosarul privind obținerea de indemnizații de creștere a copilului cu acte false

Polițiștii din Călărași și procurorii DIICOT Călărași au efectuat 150 de percheziții domiciliare la o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.200.000 de lei, prin întocmirea în fals a documentației necesare pentru obținerea de indemnizații de creștere a copilului. 23 de persoane au fost arestate preventiv, iar 4 sunt cercetate sub control judiciar.

Potrivit IPJ Călărași, în perioada 5 – 13 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii DIICOT Călărași, au efectuat 150 de percheziții domiciliare în București și în județele Călărași, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Bacău și Vaslui. De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizații de creștere a copilului obținute în mod ilegal. Persoanele respective au fost conduse la sediul poliției în vederea audierii.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți și ridicați, în vederea confiscării, 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kg. de aur și un pistol tip airsoft. Totodată, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiți 10.000 de dolari, 20.500 de euro și 7.500 de lire, în bancnote false.

În cauză, urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurența prejudiciului cauzat, de aproximativ 1.700.000 de euro.

În acțiune au fost angrenați 425 de polițiști, 16 luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și 85 de luptători din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

În cadrul dosarului penal instrumentat de DIICOT Călărași sunt efectuate cercetări față de 180 de persoane bănuite. Au fost reținute 23 de persoane, care, la data de 4 noiembrie, au fost arestate preventiv de către Tribunalul Călărași, iar față de 4 persoane a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Reamintim că operațiunea a debutat la data de 3 noiembrie, când polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii DIICOT Călărași, au efectuat 50 de percheziții domiciliare, în București și în județele Călărași și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2020, s-ar fi constituit și acționat un grup infracțional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentației necesare, ar fi obținut sume consistente de bani cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

În scopul obținerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului.

În acest scop, gruparea infracțională ar fi deținut, de facto, mai multe societăți comerciale fantomă pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente.

Pentru că aceste societăți comerciale ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu s-ar fi achitat, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea ar fi ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Au existat și situații în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului. Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari membrii grupului infracțional organizat ar fi reținut cardurile acestora și ar fi retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*