Polițiștii călărășeni pun în aplicare Planul „Foc de artificii”

Polițiștii călărășeni pun în aplicare Planul „Foc de artificii”. FOTO: IPJ Călărași

Polițiștii călărășeni, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR, au demarat, începând cu data de 21 noiembrie, activitățile specifice acțiunii naționale „Foc de artificii”.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, principalul obiectiv al acțiunii constă în creșterea siguranței cetățeanului prin derularea unor activități de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Acțiunea se desfășoară în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite sunt:

  • Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);
  • Prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice;
  • Optimizarea cooperării interinstituționale (poliție, inspectorate teritoriale de muncă, poliție de frontieră, vamă, autorități locale) și a schimbului de informații între agențiile de aplicare a legii cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și combaterea infracționalității;
  • Cunoașterea și respectarea legislației în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
  • Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Exemplu:

La data de 07 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Fundulea, au oprit în orașului Fundulea un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din municipiul București. În urma controlului autovehiculului, în portbagajul acestuia a fost găsită cantitatea de 180 kg (1.026 bucăți) de articole pirotehnice. Bărbatul nu figurează ca persoană fizică/ juridică autorizată să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice, fapt pentru care bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, urmând să fie supuse expertizei criminalistice pentru stabilirea categoriei.

În cauză se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*