Pompierii călărășeni au participat la un amplu exercițiu tactic prevăzut în cadrul unui proiect transfrontalier

Pompierii militari au participat la un amplu exercițiu tactic prevăzut în cadrul unui proiect transfrontalier. FOTO: ISU Călărași

Pompierii militari călărășeni au participat, în perioada 13 – 14 octombrie,  în cooperare cu partenerii bulgari, la un exercițiu cu forțe și mijloace în teren în zona Podul 4 din Călărași. Exercițiul face parte din cadrul proiectului RO – BG – 415 „Managementul comun al riscurilor și parteneriatul în zona transfrontalieră Călărași – Dobrich“ în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG VA România – Bulgaria 2014-2020, unde pompierii călărășeni sunt parteneri.

Potrivit ISU Călărași, în acest proiect au fost achiziționate, de către membrii echipei de implementare autoturisme de teren și tehnică de calcul în valoare de 281.979 euro.

Conform scenariului exercițiului, ca urmare a căderii unor cantități însemnate de precipitații în partea centrală a Europei, în ultimele 30 zile s-au consemnat creșteri constante ale nivelului fluviului Dunărea/ brațul Borcea, astfel că în data de 14 octombrie, acesta a atins cota de pericol pe teritoriul județului Călărași, conducând la inundarea incintei unde se află localizat un important complex turistic din apropierea municipiului Călărași, hotel și restaurant Pod 4, precum și posibila apariție a unei fisuri a digului de protecție a incintei agricole Călărași – Grădiștea. Complementar situației generale, pe timpul gestionării situațiilor de urgență generate de creșterea nivelului apei, o ambarcațiune cu doi pescari se afla blocată în imediata apropiere de hotel și restaurant Pod 4, fiind în imposibilitatea ieșirii la mal din cauza nivelului crescut al apei, pe celălalt mal, malul drept pe sensul de curgere al apei, a izbucnit un incendiu de vegetație uscată în apropierea unei păduri, iar pe sistemul SNUAU 112 a fost primit un apel de la doi cetățeni, care sunt rătăciți în incinta Călărași – Râul (denumire incintă care delimitează zona agricolă dintre brațul Borcea și brațul Bala).

Obiectivele generale ale exercițiului au urmărit verificarea competentelor de punere în aplicare și capacității de lucru a planului comun de intervenție actualizat în domeniile de competență ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) România și a procedurilor aferente, pentru Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași (ISU CL) și a Direcției Generale de Pompieri și Protecţie Civilă (DGPPC) pentru Directoratul Regional de Pompieri și Protecție Civilă Dobrich (DRPPC DB), verificarea competențelor de lucru cu echipamentele achiziționate în cadrul proiectului ROBG-415 „Management comun al riscurilor și parteneriat în Zona Transfrontalieră Călărași – Dobrich”, finanțat prin programul INTERREG V-A România-Bulgaria.

Exercițiul s-a dovedit a fi un bun prilej de verificare a modului de intervenție în sistem integrat, atât timpii de răspuns al forțelor, cât și cel de intervenție încadrându-se în parametrii optimi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*