Semnal de alarmă tras de Asociația Forța Fermierilor: „Plătiți urgent subvenția restantă la motorină. Rezervoarele tractoarelor fermierilor sunt goale!”

Asociația Forța Fermierilor solicită premierului Florin Cîțu și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să facă toate demersurile pentru ca în următoarea ședință de Guvern să fie adoptată hotărârea pentru plata restanțelor la subvenția pe motorină aferentă anului 2020.

Potrivit reprezentanților asociației, fermierilor li s-a motivat, în primele două luni din acest an, că această întârziere a fost cauzată de neadoptarea Legii Bugetului de Stat, dar, cu bugetul promulgat de trei săptămâni, subvenția nu este nici măcar acum, la această oră, în conturile fermierilor.

Mai mult, de aproape două săptămâni, pe site-ul Ministerului Agriculturii stă în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Actul normativ stabilește alocarea sumelor necesare pentru plata subvenției la motorină, restantă pentru consumul de anul trecut, din trimestrele III și IV. De la publicarea proiectului menționat s-au desfășurat deja trei ședințe de Guvern, pe 17, 19 și 25 martie. În niciuna dintre acestea nu a fost adoptat acest act normativ care este vital pentru buna desfășurare a lucrărilor agricole de primăvară. Ministerul Agriculturii nu a oferit nicio explicație fermierilor cu privire la motivele acestei întârzieri.

„Situația este disperată. Fermierii primesc lovitură după lovitură. Despăgubiri neacordate, ajutoare naționale tranzitorii înjumătățite și, acum, întârzierea fără nicio justificare a plății ajutorului pentru acciza la motorină. Mulți dintre membrii Asociației Forța Fermierilor ne transmit că, din cauza acestui blocaj financiar total, nu își pot duce la bun sfârșit lucrările agricole de primăvară. Atenție, vorbim chiar și de zone care nu au fost afectate de secetă anul trecut. Peste tot, fermierii se plâng că parcă cineva vrea cu orice chip să saboteze producția agricolă a acestui an și să și aducă pe producătorii agroalimentari în sapă de lemn. Fără producție agricolă bună, nu vom avea creștere economică în acest an! Cred că este momentul ca decidenții politici să se trezească, în al doisprezecelea ceas, și să fie alături de fermieri!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Conform proiectului de HG, plafonul alocat pentru acest an de către Ministerul Agriculturii pentru plata accizei la motorină este de 340.550.000 lei, sumă care se acordă de la bugetul de stat. În conturi, valoarea efectivă a sprijinului este de 1,5721 lei/litru și reprezintă diferența dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 și rata accizei reduse.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*