Vasile Iliuță și Mihăiță Beștea, trimiși în judecată de DNA

Sediul DNA FOTO DNA

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Vasile Iliuță, președinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel, consilieri achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată,

M.N., reprezentant al SC Nylvyan SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

SC Nylvyan SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Beștea Mihăiță Constantin, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârşirea infracţiunilor de: uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie, favorizarea făptuitorului,

Paraschiv Aurel, secretar general al Consiliul Judeţean Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la uzurparea funcţiei asimilată infracţiunilor de corupţie, favorizarea făptuitorului.

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

  1. La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deţinut licenţă de funcţionare eliberată în condiţiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații. În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condiţiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .

Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

  1. În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al judeţului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităţilor deliberative, respectiv Consiliului Judeţean Călăraşi, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile.

Până în acest moment procesual, Consiliul Judeţean Călăraşi nu s-a constituit parte civilă în procesul penal” – DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*