Vechi Costume populare danubiene din Bulgaria și România, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și istorie locală, Chirnogi și Muzeul Etnografic, Sumentii din Bulgaria, vă invită la vernisajul expoziției „Vechi Costume populare danubiene din Bulgaria și România”. Manifestarea va avea loc marți, 21 februarie, de la ora 13.00, la sediul muzeului din strada Progresul nr. 4.

Evenimentul este unul inedit și se dorește a fi o fereastră deschisă în timp, în cultura de pe cele două maluri ale Dunării. În cadrul expoziției se va pune accentul pe pilonul principal al etnografiei și anume pe costumul popular. Există similitudini între cromatica, modelele folosite, materialele tradiționale utilizate la confecționarea străvechilor costume populare din satele dunărene, de pe ambele maluri ale fluviului. Multitudinea, vechimea (multe din piesele de vestimentație tradițională având peste o sută de ani – fiind expuse temporar chiar la Consiliul Europei la Bruxelles) va fi o încântare pentru ochii vizitatorilor avizați, iubitori ai costumului popular din vechime.

Vor fi expuse vechi costume populare românești aflate în custodia celei mai mari colecții etnografice din județul Călărași – Colecția muzeal – etnografică Dunarica din Chirnogi. Aceste frumoase costume populare vor fi atât în antiteză cât și în complementaritate cu vechile costume populare din Sumentii, zona Turtucaia, dar aproape și din întreaga Bulgarie, aflate în custodia emeritei profesoare Kalina Mihailova, distinsă cu nenumărate premii și recunoașteri, ca păstrătoare a comorilor etnografice din Bulgaria.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*