VIDEO Călărășenii din mai multe localități intră în 2023 cu infrastructură rutieră complet refăcută și tehnologizată la standarde occidentale

Vasile Iliuță. FOTO CLnews

Consiliul Județean Călărași (CJC) își propune să încheie anul 2022 într-o notă de optimism pentru locuitorii din județ. În acest sens, președintele CJ, Vasile Iliuță, anunță că, înainte de sărbătorile de iarnă, călărășenii vor putea circula cu autoturismele și cu transportul în comun pe două șosele nou-nouțe. Este vorba despre drumurile județene 302 și 402 asfaltate de la zero.

„Am fost într-o verificare tehnică pe drumurile 402 și 302. Împreună cu echipa Consiliului Județean am vrut să verificăm stadiul lucrărilor, pentru că urmează să îi facem recepția. Am vorbit cu cel care are câștigat contractul de lucrări pentru acel drum, am avut întâlnirea în comuna Curcani, acolo de unde începe investiția pe care Consiliul Județean o are. Am făcut (n.red. – am parcurs) toată lungimea drumului, este vorba de 63 de km de drum, care a fost finanțat prin Programul Operațional Regional Infrastructură Mare – Axa 6 și spunem că suntem extraordinar de mulțumiți. Ce m-a impresionat cel mai mult, cred că sunt peste o mie de semne de circulație pe toată porțiunea de drum. E foarte bine marcat, e foarte bine semnalizat și cred că această investiție este un fel de emblemă pentru ceea ce înseamnă infrastructura județului Călărași”, consideră președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Infrastructura modernizată face legătura cu Autostrada A2 și este benefică pentru descongestionarea traficului de la Oltenița până la intrarea în Capitală. Înainte de asfaltare, călărășenii care doreau să ajungă la București cu mașina erau nevoiți să treacă prin mai multe localități, unde limita de viteză este mică. Practic, cu noile drumuri, distanța dintre Călărași și București este mai mică.

„Este, nu numai pentru zona Olteniței, ci și pentru ceea ce înseamnă zona de transfer din zona orașului Fundulea către zona județului Ialomița, scurtează drumul care permite legătura între Urziceni și București. E clar că aici este un mare câștig pentru județul Călărași”, completează Vasile Iliuță.

Înainte de începerea lucrărilor, drumurile județene 402 și 302 erau în proporție de 80% drumuri de pământ. Însă modernizarea nu se oprește doar la turnarea de asfalt. De-a lungul drumului, în cele șase localități pe care le traversează, tot din banii de la Guvern prin Ministerul Fondurilor Europene, au fost amplasate 17 stații de autobuz inteligente, care să vină în întâmpinarea cetățenilor cu informații utile.

„Este vorba despre un sistem de încărcare automat al telefoanelor mobile și nu numai atât. Avem panouri fotovolatice pentru afișaj pe două părți la tot ceea se înseamnă informare către cetățeni: mersul autobuzelor, dar și informații date de administrația locală, tot ceea ce înseamnă taxe și impozite și alte dorințe de a informa cetățeanul care trece prin acea stație de autobuz, informații pe care noi, împreună cu Direcția de Dezvoltare le-am prevăzut și ne-am dat seama că trebuie să modernizăm, să tehnologizăm aceste drumuri județene prin a informa cetățenii despre ce se întâmplă în acea localitate”, mai explică șeful CJ Călărași.

Trei dintre stațiile de autobuz se află amplasate în orașul Fundulea, iar restul în celelalte cinci localități. Președintele CJ Călărași mai dezvăluie că aceste stații inteligente necesită o mentenanță anuală, pentru care au fost prevăzuți deja bani în bugetul inițial al lucrării de modernizare a drumurilor.

Anul 2023 va fi unul al investițiilor pentru județul Călărași, după cum dezvăluie președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. Astfel, cu bani obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi reabilitate din punct de vedere al rezistenței la cutremur două clădiri importante din municipiul Călărași, Spitalul Județean și Muzeul Dunării de Jos.

„Noi avem acum depus pe PNRR un proiect care prevedere reabilitarea aripii cu risc seismic a Spitalului FGH, unde deja am primit informația că urmează să semnăm contractul de finanțare săptămâna viitoare (n.red – la final de noiembrie). Ne vor invita la Ministerul Dezvoltării să semnăm nu numai pentru aripa FGH, ci și pentru Muzeul Dunării de Jos, unde și aici avem finanțare prin PNRR. Proiectul nostru este în jur de un milion și jumătate de euro pentru clădirea muzeului, iar pentru FGH, clădirea cu risc seismic a spitalului, este vorba de nouă milioane de euro”, a precizat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, pentru CLnews.

Odată semnată documentația pentru cele două obiective vizate de reabilitare, muzeul și corpurile de clădire F, G și H ale Spitalului Județean de Urgență Călărași, demersurile pentru contractarea constructorilor care să se ocupe de lucrări ar trebui demarate în cel mai scurt timp, posibil înainte de finalul anului, după cum preconizează Consiliul Județean.

„Până în 2025 trebuie să finalizăm aceste lucrări și este clar că unul dintre criteriile care vor fi la selecția constructorilor care se vor înscrie la licitație va fi termenul de execuție cât mai scurt. Nu e un termen generos, e un termen care îi va obliga să își asume anumite responsabilități și să finalizeze lucrările cât mai repede”, explică Vasile Iliuță.

Deși se dorește ca șantierele să fie cât mai rapid amenajate la ambele clădiri, președintele Consiliului Județean rămâne realist și afirmă că, din momentul punerii în mișcare a documentației, cel puțin jumătate de an se va scurge doar pentru realizarea licitațiilor. Ulterior însă, constructorul are la dispoziție circa doi ani și jumătate pentru a se achita de contract.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*