31 de accidente rutiere au avut loc în județul Călărași în primele opt luni ale anului. 16 persoane și-au pierdut viața în urma acestora

IPJ Călărași. FOTO Adrian Boioglu
IPJ Călărași. FOTO Adrian Boioglu

În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 31 de  accidente, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 21.

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 17 mai puține accidente (-14,8%), cu 2 mai puține persoane decedate (-2,8%) și cu 12 mai puține persoane rănite grav (-6,9%) .

De asemenea, din punct de vedere  statistic, în perioada analizată, comparative cu ultimii    3 ani s-au înregistrat cele mai mari scăderi din punct de vedere al mortalității: (01 ianuarie -30 august 2021=18 persoane decedate, 01 ianuarie-30 august 2020=26 persoane decedate și 01 ianuarie-30 august 2019=28 persoane decedate).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză (7 accidente – 22,58%), neacordare prioritate vehicule (3 accidente – 9,6%) și conducerea fără permis (3 accidente – 9,6%), fiind înregistrate 13 accidente, soldate cu decesul a 8 persoane şi rănirea gravă a altor 9.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și abaterile pietonilor (6,45%%), rezultând 2  accidente, soldate cu decesul a 2 persoane, depășirea neregulamentară (6,45%), fiind înregistrate 2 accidente, soldate cu decesul a 2  persoane şi rănirea gravă a unei persoane și circulația pe sens opus (6,45%), fiind înregistrate 2 accidente, soldate cu decesul unei  persoane şi rănirea gravă a altei persoane.

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 50,27% din totalul accidentelor rutiere grave.

Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat  75% din totalul deceselor, 31,5% reprezentând nerespectarea regimului legal de viteză, 18,75% neacordarea priorității de trecere a vehiculelor, 18,75% conducerea fără permis, 12,5% indisciplina pietonilor și 12,5% depășirea neregulamentară.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, au fost desfășurate 350 de acțiuni, dintre care 75 pentru respectarea regimului legal de viteză, 30 pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor, 45 pentru conducerea fără permis, 20 pentru indisciplină pietoni și 32 pentru  depășire neregulamentară.

Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 22.190 de sancțiuni, dintre care 9.540 pentru respectarea regimului legal de viteză, 259 pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor, 60 pentru conducerea fără permis, 489 pentru indisciplină pietoni, 232 pentru  depășire neregulamentară, iar restul pentru alte situații.

De asemenea, au fost reținute 2.291 de permise de conducere, dintre care 883 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (831 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 52 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 288 pentru consumul de alcool (contravenție), 97 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, 258 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor, iar restul pentru alte situații.

La nivelul județului Călărași, polițiștii au retras 815 certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 503 pentru deficiențe tehnice, iar restul  pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 88 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 67 de vehicule.

De asemenea, au fost constatate 283 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 115 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 45 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 33 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 33 infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și restul pentru alte abateri.

Concomitent cu acțiunile de impunere a respectării prevederilor legale și de creștere a gradului de siguranță rutieră, în prima parte a anului 2022 s-a acordat atenție și activităților preventiv-educative, în perioada de referință, la nivelul județului Călărași fiind derulate un număr de 35 de activități de educație rutieră în unitățile de învățământ și 8 întâlniri cu grupuri țintă, ocazie cu care au fost abordate subiecte privind riscul rutier și prezentarea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

În cadrul campaniilor educativ-preventive, începând cu luna aprilie, lucrătorii de poliție rutieră au folosit și un laborator mobil de educație rutieră, dotat cu materiale de prezentare care au făcut mult mai atractive activitățile educație rutieră în rândul copiilor.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*